Toivonlinnan lukio loisti lukiovertailuissa: ”Ennen yo-koetta kertasimme asioita opettajan kotona”

0
Piikkiössä sijaitseva Toivonlinna on nimensä mukaisesti kristillinen koulu. Mette Kronströmin mukaan uskonnollisuus näkyy esimerkiksi valinnaisten uskonnon kurssien määrässä. Asuntolassa järjestetään myös iltaisin hartauksia. Meten mukaan kouluun voi tulla, vaikka ei olisi uskossa. - Ehdottomasti, ja on tultukin. En itsekään tullut tänne ensisijaisesti kristillisyyden takia. ​

Kolme vuotta sitten kaarinalainen Leevi Viljanen oli vaikean päätöksen edessä. Hän pohti, pitäisikö jäädä lukioon Toivonlinnaan, jossa oli ystävät, vai hakea johonkin Turun hyvämaineisista lukioista.

– Lopulta päätin jäädä Toivonlinnaan. Jälkeenpäin ajateltuna se oli oikea päätös, Viljanen tuumii.

Piikkiössä sijaitseva Suomen kristillinen yhteiskoulu (SKYK), tuttavallisemmin Toivonlinna, loisti tänä keväänä valtakunnallisessa lukiovertailussa.

SKYK oli STT:n vertailussa sijalla 17, mikä on Varsinais-Suomen lukioista kolmanneksi paras tulos. Toivonlinnan edelle kipusivat vertailussa vain ruotsinkielinen Katedralskolan sekä Mynämäen lukio.

Helsingin Sanomien lukiovertailussa toivonlinnalaiset olivat sijalla 25.

– SKYK on perinteisesti ollut vahvempi STT:n vertailussa, jossa mitataan oppimisen kehitystä, lukion rehtori Leif Hongisto toteaa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun piikkiöläislukio menestyy lukiovertailussa. Kaksi vuotta sitten SKYK oli STT:n vertailussa toisella sijalla.

Mikä tekee Piikkiön perukoilla sijaitsevasta lukiosta niin hyvän?

Hongiston mukaan SKYK:n valttina on läheisyys. Pienessä koulussa jokainen oppilas tunnetaan nimeltä ja voidaan kohdata henkilökohtaisesti.

– Toimintamme lähtökohtana ei ole valikoida potentiaalisesti parhaita oppilaita, vaan että onnistuisimme olemaan läsnä ja kulkemaan opiskelijan vierellä heidän arjessaan. Tavoitteenamme on akateemisten suoritusten lisäksi, että oppilaamme voivat hyvin, niin sosiaalisesti, henkisesti, hengellisesti ja fyysisesti.

”Muualla olisin stressannut enemmän”

Myös piikkiöläislähtöinen Mette Kronström empi aikoinaan kahden vaihtoehdon välillä. Yhdeksännen luokan keväällä hän kävi ystäviensä kanssa tutustumassa Toivonlinnassa. Ystävät lähtivät Turun lukioihin, mutta Kronström valitsi toisin.

– Tutustumispäivästä jäi todella lämmin ja tervetullut fiilis. Kaikki täällä olivat meille niin mukavia. Minulla on oma hevonen tässä lähellä: sekin vaikutti päätökseen, hän muistelee.

Lukiovertailun tulokset eivät yllätä tuoreita ylioppilaita Kronströmiä ja Viljasta.

– Osasin odottaa tätä, koska meidän luokallamme on tosi fiksuja oppilaita. Koulumme kulttuuri on sellainen, että ihmiset auttavat toisiaan. Iltaisin asuntolassa olemme käyneet pitkiä, syvällisiä keskusteluja, Viljanen kuvailee.

E:n paperit kirjoittanut Kronström on samaa mieltä. Hän on kuullut ystäviltään, että parhaimmissa lukioissa Turussa kilpailu ja vertailu opiskelijoiden kesken on kovaa.

– En tiedä, olisinko kirjoittanut huonommat paperit jostakin toisesta lukiosta, mutta todennäköisesti olisin ainakin stressannut enemmän.

Kronström kirjoitti osan aineista jo viime syksynä. Ennen lyhyen matematiikan yo-koetta hän kävi luokkakaveriensa kanssa kolmena iltana matikanopettajan kotona kertaamassa asioita.

– En ole kuullut, että missään muussa lukiossa olisi mahdollisuutta samaan.

Vähemmän valinnaisia, enemmän vaikutusvaltaa

Onko pienessä lukiossa sitten jotakin huonoja puolia. Kysymys saa Kronströmin ja Viljasen mietteliäiksi.

– Valinnaisaineita, esimerkiksi kieliä, ei ole niin paljon kuin isoissa lukiossa. Kristillisenä kouluna täällä on painotettu valinnaisaineissa uskontoa, Kronström vertaa.

Toisaalta, kun on pienet ryhmäkoot, opiskelijoiden toiveet pystytään huomioimaan paremmin opetuksessa. Kronström nostaa esimerkiksi saksan kielen valinnaisen kurssin.

– Heitimme opettajalle vitsillä, että olisi kiva lähteä käymään Saksassa. Reissu toteutui oikeasti. Lensimme Saksaan, yövyimme sisarkoulussamme Itävallassa ja vierailimme muun muassa Hitlerin Kotkanpesällä, Kronström muistelee.

Tällä hetkellä Kronström ja Viljanen jännittävät pääsykokeiden tuloksia. Kronströmin ykköshaave on päästä opiskelemaan fysioterapiaa Turkuun.

Matemaattisesti lahjakas Viljanen on hakenut yliopistoihin Turkuun, Tampereelle ja Helsinkiin.

– Unelma-ammattini olisi ehkä insinööri.

Lukiovertailut

STT:n lukiovertailussa verrattaan yläasteen päättötodistuksen keskiarvoa lukion päättökeskiarvoon.

Helsingin Sanomien vertailussa lukiot pannaan järjestykseen keskiarvon mukaan.

Kaarinan lukio oli STT:n vertailussa sijalla 108 ja Helsingin Sanomien vertailussa sijalla 239.