Urahaaveena fyysikko tai astronautti: kaksi kaarinalaisnuorta palkittiin valtakunnallisella tietokirjastipendillä

0
Tietokirjastipendilla palkittu Aino Suominen työskentelee kesällä lietolaisessa leipomo-konditoriassa. Matias Seppä aikoo lähteä kesällä purjehtimaan.

Mitä sinä ostaisit, jos saisit sadan euron stipendin kirjakauppaan? Littoisissa asuvat Aino Suominen ja Matias Seppä ovat ehtineet jo miettiä asiaa, sillä heidät palkittiin viikonloppuna valtakunnallisilla stipendeillä ahkerasta tietokirjojen lukemisesta.

Suomen tietokirjailijat ry:n ja Lauri Jäntin säätiön myöntämät tietokirjastipendit jaettiin kymmenettä kertaa. Tänä keväänä kaikkiaan 11 nuorta Turun seudulla sai stipendin, joista kaksi tuli siis Kaarinaan Kotimäen koululle.

Syksyllä 8. luokan aloittava Matias oli kiinnostunut tietokirjoista jo ennen kuin oppi lukemaan. Hän kurkki kirjoja isoveljiensä olkien yli ja pyysi vanhempiaan ja isovanhempiaan lukemaan niitä hänelle.

– Minulla on ollut aina aika kova tiedonjano. Luen tietokirjoja, koska minusta on kiva oppia uutta, hän toteaa.

Peruskoulun päättävän Ainon innostus tietokirjoihin syttyi pikkusiskon dinosauruskirjasta. Kirjassa oli kuvia ja kertomuksia maanpallolla muinoin eläneistä lajeista.

– Minua kiehtoi erityisesti megalodon. Se oli valtava hailaji, joka eli esihistoriallisella ajalla. Kiinnostuin megalodonista niin paljon, että tein siitä jopa vapaaehtoisen esitelmän kouluun ja pidin sen luokan edessä, Aino nauraa innostukselleen.

Työharjoittelu yliopistossa

Stipendihakemusten perusteella suomalaisnuoria kiinnostavat erityisesti historiasta kertovat tietokirjat ja elämänkerrat. Tämä pätee myös Matiakseen, joka kuuntelee parhaillaan toisesta maailmansodasta kertovaa äänikirjaa.

– Monesti ajatellaan, että tietokirjat ovat tylsiä, mutta historialliset tietokirjat ovat usein hyvin tarinallisia. Nehän kertovat menneistä tapahtumista. Parhaimmillaan tietokirjan lukeminen tuntuu kuin lukisi romaania, Matias vertaa.

Aino on lukenut tänä keväänä Stephen Hawkingin esseekokoelman Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin sekä Ajan lyhyen historian.

Jälkimmäinen teos on kuuluisa siitä, että mitään niin paljon myytyä kirjaa ei ole niin moni lukija jättänyt kesken. Hawking pelkäsi itsekin, etteivät kaikki ymmärrä kirjan sisältöä ja julkaisi myöhemmin uuden teoksen nimeltä Ajan lyhyempi historia.

– Olin talvella viikon työharjoittelussa Turun yliopistolla ja pääsin yhtenä päivänä tutustumaan tähtitieteen laitokseen. Lapsena haaveammattini oli astronautti, mutta siellä innostuin avaruudesta uudestaan, Aino taustoittaa.

Molemmat nuoret myöntävät, että tietokirjojen lukemisesta on ollut hyötyä koulussa. Opiskelu on aina ollut molemmille helppoa.

– Uskon, että kaikenlainen lukeminen auttaa. Kaunokirjallisuuttakin lukiessa oppii sisäistämään tietoa ja poimimaan rivien välistä oleellisen, Aino arvelee.

Matkailun next level

Aino jatkaa kesän jälkeen todennäköisesti opintoja Puolalanmäen lukiossa. Sisäänpääsy varmistuu ensi viikolla, kun yhteishaun tulokset tulevat. Tulevaa ammattia Aino ei ole vielä päättänyt, mutta erityisesti häntä kiehtovat kielet.

Matiaksella on kaksi urahaavetta: fyysikko tai astronautti. Avaruuteen pääseminen on haaveena utopistinen, mutta ei täysin mahdoton.

– Avaruusbisnes voi olla tulevaisuuden juttu. Matkailun next level, Aino kannustaa.

– Myös politiikka kiinnostaa. Siinä pääsisi vaikuttamaan asioihin, Matias lisää.

Entä mitä nuoret aikovat tehdä stipendisatasillaan?

– Ostan ainakin uuden painoksen Taru Sormusten herrasta -kirjasta. Entinen on luettu puhki, Matias paljastaa.

– Minulla lahjakortti menee suurimmaksi osaksi lukiokirjoihin. Ostan varmaan myös jonkun uutuuden, mitä nyt sattuu tulemaan vastaan, Aino vastaa.

Lukuvinkit kesäksi

 

Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin (Aino)

Stephen Hawking esittää kirjassa yhdeksän suurta kysymystä, joihin hän myös vastaa. Itselleni yllättävin oli hänen vastauksensa siihen, onko Jumalaa olemassa. En ole pitänyt Hawkingia uskonnollisena, mutta kirjan perusteella jäi sellainen mielikuva, ettei hän ole täysin ateisti eikä kiellä Jumalan olemassaoloa.

Matkaopas keskiajan Suomeen (Matias)

Kirja kertoo matkaoppaan muodossa arkielämästä 1400-luvun Suomessa. Kirja on kirjoitettu todella viihdyttävästi. Mieleen jäi erityisesti matkailijan vinkkilista. Siinä oli kerrottu muun muassa, miten kuuluu tervehtiä, jos vastaan tulee talonpoika tai pappi. Matkailijaa varoitettiin, ettei kannata mennä omenavarkaisiin, sillä rangaistuksena voi olla piekseminen kuoliaaksi.