1 219 kadun urakka: Petteri Kvist pyöräilee Kaarinan katuja aakkosjärjestyksessä

0
Aakkospyöräilyn kautta tutustuu kotikaupunkiin uudella tavalla. 16 vuotta Piikkiössä asunut Petteri Kvist on löytänyt kotinsa nurkilta sellaisia katuja, joiden olemassaolosta ei ole ennen tiennyt. Kadulle päästessään hän ottaa tienviitasta kuvan Instagramiin. Kuvia voi selata IInstagramissa #aakkospyöräily.

Piikkiöläinen Petteri Kvist odottaa pyöräilykypärä päässään Andersinkujalla. Se on huomaamaton katu, jonka alkupää on Hovirinnantien ja Kartanontien risteyksessä. 16 vuotta Piikkiössä asunut Kvist arvelee käyneensä Andersinkujalla vain kerran aikaisemmin.

Nyt hänet toi tänne aakkospyöräilyhaaste. Kvist on polkenut Kaarinan katuja aakkosjärjestyksessä vapusta asti.

– A:lla alkavia katuja on Kaarinassa niin paljon, että olen edelleen A-kirjaimessa.

Kaarinassa on Kvistin laskujen mukaan kaikkiaan 1 219 katua. Hän poimi katujen nimet Postin verkkosivuilta ja järjesti ne taulukko-ohjelmalla aakkosjärjestykseen. Andersinkuja on listan 34. katu.

– Seuraava katu on Andersmäentie Piikkiössä. Ajattelin, että koukkaan kotimatkalla sitä kautta. Sitten olen polkenut 35 katua.

Yksi lenkki, kolme katuaAakkospyöräily ei ole Kvistin oma keksintö. Hän näki vuosi sitten kesällä Facebookissa miehen, joka pyöräili katuja aakkosjärjestyksessä Ruokolahdella.

– Tämä oli vain tällainen päähänpisto. Keväällä mietin, että mitäköhän sitä alkaisi tehdä, kun lapsetkin ovat jo sen verran isoja, että vapaa-aikaa on enemmän. Sitten muistin tämän ja ajattelin, että tästä saa hyvää motivaatiota pyörälenkeille. Samalla näkee uusia paikkoja, arkipyöräilijäksi itseään kutsuva Kvist perustelee.

Aakkospyöräilyn ajatuksena on pyöräillä kadut läpi nimenomaan aakkosjärjestyksessä. Piikkiöstä Kaarinan keskustaan polkiessaan Kvist pyöräili monen kadun läpi, mutta ainoastaan Andersinkujan saa ruksia listalta.

Oikealle kadulle päästessään Kvist nappaa tienviitasta kuvan ja postaa sen Instagramiin Petterinsta-nimellä ja hashtagilla #aakkospyöräily. Näin on taas yksi katu valloitettu.

Yhdellä pyörälenkillä Kvist saa ruksittua listalta yleensä yhdestä kolmeen katua, sillä asuinalueita nimetessä ei olla selvästikään mietitty aakkosia. Esimerkiksi Andersinkuja ja Andersmäentien sijaitsevat ihan eri laidoilla kaupunkia.

– Kaavoittajille vaan terveisiä, että voisivat vähän järjestelmällisemmin nimetä näitä katuja, Kvist nauraa.

Aakkospyöräilijän onneksi Kaarina on pinta-alaltaan melko pieni kunta.

– Ruokolahdella etäisyydet ovat niin pitkiä, että yhden kadun takia matkaa saattaa kertyä pahimmillaan sata kilometriä. Minulla kaukaisin kolkka on varmaankin 17 kilometrin päässä oleva Ryövärinholma.

Ei aikapaineitaKvist itse asuu Mattilantiellä, mikä on jotakuinkin listan puolivälissä. Hän ei uskalla veikata, ehtiikö M-kirjaimeen tämän kesän aikana.

– Välillä tuntuu, ettei homma etene, kun olen edelleen A-kirjaimessa. Toisaalta sitten, kun A:lla alkavat kadut on poljettu, kirjaimet voivat edetä aika nopeastikin.

C:llä alkavia katuja ei ole Kvistin mukaan Kaarinassa yhtään ja D:llä alkaviakin vain yksi.

– Ei minulla ole mitään aikatavoitteita. Pyöräilen katuja niin kauan kuin tuntuu hauskalta, ja täytyyhän kesällä muutakin ehtiä tehdä.