Bongaa viikonloppuna lepakoita

0
Vain viisi grammaa painava lepakko voi elää yli 40-vuotiaaksi.

Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ry järjestää ensi viikonloppuna perjantaista sunnuntaihin kansallisen Lepakkobongauksen. Kuka tahansa voi osallistua.

Havainnoi lepakoita yhden tunnin ajan auringon laskettua esimerkiksi oman kodin tai kesämökin pihassa, puistossa tai jonkin vesistön rannassa. Lepakoita voi havainnoida silmämääräisesti tai lepakkodetektorilla, joka muuntaa lepakoiden ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi. Yhdistys toivoo, että ihmiset laskisivat lepakoiden määrää ja yrittäisivät myös tunnistaa, mistä lajista on kyse.

Suomessa on tavattu 13 eri lajia, jotka poikkeavat elintavoiltaan toisistaan. Esimerkiksi pohjanlepakon näkee usein lentämässä talon tai kesämökin pihapiirissä, kun taas vesisiipan löytää yleensä järveltä saalistamasta hyönteisiä veden pinnan tuntumasta.

Sateella tai kovalla tuulella lepakot välttävät liikkumista.

Havaintojen tallentaminen onnistuu Suomen lajitietokeskuksenpalvelussa.