Kaarina kieltämässä tupakoinnin uimarannoillaan

0
Tupakantumppi on puistotyöntekijöiden mukaan yleisin rannalta löytyvä roska.

Kaarinan uimarannoilla ja leikkipuistoissa ei saa jatkossa enää sauhutella, jos teknisen lautakunnan päätös menee läpi. Lautakunta päätti viime kokouksessaan, että tupakointi kielletään kaikilla kaupungin uimarannoilla ja leikkipuistoissa. Päätös edellyttää vielä kaupunginhallituksen ja -valtuuston hyväksynnän.

– Kaupunginhallitus – ja valtuusto ovat nyt kesätauolla, joten päätös on lainvoimainen aikaisintaan elokuussa 2020. Uimakausi päättyy virallisesti 30.8, joten tupakointikiellot astuvat voimaan todennäköisesti vasta kesäkaudella 2021, viheraluepäällikkö Ossi Vesalainen täsmentää.

Tupakointikielto sai alkunsa kaupunginvaltuutettu Niko Ylä-Poikeluksen (kok) tekemästä aloitteesta. Suomessa astui voimaan vuonna 2016 tupakkalaki, jossa säädetään tupakointikielloista ja -rajoituksista.

Tupakointikiellot koskevat kuitenkin pääosin sisätiloja, yleisötilaisuuksien katsomoita ja päiväkotien ja koulujen ulkotiloja. Tupakoinnin rajoittaminen yleisillä uimarannoilla ja leikkipuistoissa ei ole vielä lain tasolla.

Kaupunki voi kieltää tupakoinnin uimarannalla, mutta käytännössä kielto jää Vesalaisen mukaan ohjeen tasolle. Kielto toteutetaan asentamalla uimarantojen ja leikkipuistojen opastauluille tupakointikieltomerkit.

Isompia roskiksia


Ylä-Poikelus ehdotti myös kierrätyksen tehostamista uimarannoilla ja leikkipuistoissa. Hänen mukaansa aurinkoisina päivinä uimarantojen roskikset pursuavat lajittelemattomista roskista ja pulloista, joita tuuli ja linnut levittelevät pitkin rantaa.

– Hovirinnan rantaan on tälle kesälle jo tilattu iso maahan upotettava roska-astia, Vesalainen kommentoi aloitteen etenemistä.

Sen sijaan kaupungilla ei ole resursseja satsata roskien kierrätykseen uimarannoilla ja leikkipuistoissa. Lautakunnalle tehdyn selvityksen mukaan yleisille alueille soveltuvat kierrätysastiat ovat lähes neljä kertaa tavanomaisia roska-astioita kalliimpia.

Pelkkä kierrätysastioiden alkuinvestointi maksaisi noin 360 000 euroa. Samalla roska-astioiden määrä lähes tuplaantuisi nykyisestä 400 roska-astiasta. Jäteastioiden tyhjennys- ja kuljetuspalvelut maksaisivat huomattavasti nykyistä enemmän, kun jokaiselle jätelajille olisi käytännössä oma urakoitsijansa.,

Kaarinan kaupungilla on sopimus kaikista roska-astioiden tyhjentämisestä ja ranta-alueiden siistimisestä paikallisen yrityksen kanssa. Sopimus on voimassa vuoteen 2021 asti. Nykyisen sopimuksen arvo on noin 30 000 euroa vuodessa.