Kaarina-lehden avustaja lähti telttaretkelle: “En olisi ikinä uskonut kasaavani telttaa neljää tuntia”

0
Telttakaaret unohtuivat kotiin. Onneksi muut ihmiset tulivat hätiin.

Kesän ensimmäiset viikot ovat vasta menneet, mutta tekemisen puute alkaa jo näkyä tylsistymisenä. Mietin, että telttaretki luonnon keskelle olisi jotain uutta ja virkistävää.

Päätimme poikaystäväni kanssa mennä Harvaluotoon, minne voi kätevästi ottaa oman teltan mukaan. Koska meillä ei ole retkikeitintä, otin termospulloon mukaan keitettyä kuumaa vettä sekä pari valmispuuropussia ja pikanuudelipakettia. Kassiin tiensä löysivät myös sämpylät ja karkkipussi illan herkutteluja varten. Ruokailuvälineiksi pakkasin pari pakasterasiaa sekä haarukan ja lusikan. Mukaan riitti yksi täytetty vesipullo, koska leirintäalueella sen pystyi täyttämään uudelleen.

Teltta ei pysy pystyssä

Käytössämme ei ollut autoa, joten päätimme lähteä pyörillä matkaan. Kahden tunnin seikkailun jälkeen edessä odotti yllätys. Alue näytti kauniilta: uimaranta ja grillikatos olivat juuri sellaisia kuin oli luvattu, mutta telttapussissa ei ollut kaikkia varusteita. Telttakaaria ei löytynyt mistään!

Näin järjestelmällisenä ihmisenä on vaikea uskoa, että yksi välttämättömimmistä asioista voi oikeasti unohtua. Hysteerisen naurukohtauksen jälkeen suuntasimme metsään etsimään oksia teltan kokoamista varten.

Tarpeeksi pitkiä, mutta joustavia ja kestäviä keppejä oli vaikea löytää, mutta kotiinpaluu olisi tuntunut luovuttamiselta niin pitkän vaivan jälkeen. Päädyimme tunkemaan keppejä lomittain siten, että ne ikään kuin muodostivat yhden pitkän kepin jokaiselle kulmalle. Joustavat kepit tulivat käyttöön, kun piti yhdistää vastakkaiset kulmakepit toisiinsa.

Tilanne tuntui toivottomalta, kun huomasimme, ettei rakennelma pysynyt kasassa ilman, että sitä piteli pystyssä. Onneksemme keppien kanssa säätäminen herätti huomiota ja meille tarjottiin apua teipin ja nippusiteiden muodossa. Hieman yllätykseksi kepit pitivät teltan pystyssä koko yön ajan, emmekä joutuneet heräämään rysähdykseen.

Kylmästä ilmasta huolimatta teltassa sisällä oli todella kuuma ja makuupussit päätyivät lopulta allemme makuualustoiksi. Pehmeä patjamainen alusta teki nukkumisesta todella mukavaa, eikä hyvää asentoa täytynyt etsiä pitkään.

Tärkein oivallus

Harvaluodon virkistysalueen kuntoreitti yllätti positiivisesti. Reitti oli lyhyt, mutta maaston muodot tekivät siitä sopivan raskaan juoksemiselle.

Liikunnan lisäksi matkalta löytyi paljon kaikkea kaunista. Linnut visersivät ja onnistuimme jopa törmäämään ojasta hypänneeseen rusakkoon. En edes huomannut, miten lintujen ja puiden äänet onnistuivat viemään kaupungin kiireen ja huolet hetkeksi muualle.

Jälkiviisaana on helppo sanoa, minkä kaiken telttaretkellä olisi voinut tehdä toisella tavalla. Tavaroita otettiin mukaan aivan liikaa pelkällä pyörällä kannettavaksi ja sääolosuhteet olisi voinut ottaa huomioon paremmin.

Huomasin, että tärkeintä telttailussa on kuitenkin oma asennoituminen. Se, ettei retkikeitintä ole, ei tarkoita sitä, etteikö retki voisi onnistua. Avoin asenne ja tahdonvoima voivat johtaa unohtumattomiin seikkailuihin.

Teksti ja kuvat: Ada Potinkara

 

Ota sadevaatteet mukaan, oli luvattu sadetta tai ei

Aino Puro ja Vilma Koskela ovat iästään huolimatta kokeneita telttailijoita. Partiolaisnuoret jakoivat parhaat vinkkinsä retkeilyyn.

Aino Puro, 17 vuotta

Mitä opit ensimmäisellä telttaretkellä? Yksi tärkeä mutta helposti unohtuva asia on se, että retkeltä palatessa ei aina tajua teltan olevan aina kostea, vaikka ei olisikaan satanut. Jos sen jättää pussiinsa, se saattaa kosteuden takia homehtua.

Millaisia mokia ensikertalaiset telttaillessa usein tekevät? Yksi yleinen moka on kasata teltta roikkuvaksi. Vesisateella vaarana on, että, vesi jää ikään kuin pussiin teltan päälle ja kaikki kastuu. Toinen on se, että paikka valitaan suoraan auringonpaisteeseen, mutta ei ajatella sitä, miten tukalat oltavat yöksi tulee.

Mitä kommelluksia sinulle on telttaillessa sattunut? Olin partioleirillä, kun alkoi satamaan kaatamalla. Nukuimme isoissa puolijoukkueteltoissa, ja tavaramme olivat teltoissa sisällä, joten halusimme tietenkin niiden pysyvän kuivana. Ratkaisuna aloimme kaivamaan ojia telttojen ympärille, saappaat mutavellissä.

Vilma Koskela, 20 vuotta

Mitä opit ensimmäisellä telttaretkellä? Pakkaamiseen liittyviä asioita. Kaikki pitää laittaa muovipusseihin ja sadevaatteet otetaan mukaan, oli sitten luvattu sadetta tai ei.

Millaisia mokia ensikertalaiset telttaillessa usein tekevät? Se, ettei varaa kunnollista sadesuojaa. On hyvä olla oma pressu tai muu sadesuoja, koska kaikki teltat eivät pidä vettä. Myös ne, joiden sanotaan kestävän vettä, eivät loppujen lopuksi pidä esimerkiksi rankkasateella. Toisaalta teltan vanhetessa sen vedenkestävyys sekä päältä että pohjasta on saattanut kulua.

Mitä kommelluksia sinulle on telttaillessa sattunut? Kun olimme talvileirillä, niin teltan alla oli puoli metriä lunta, ja yöllä muut lämmittivät kamiinan niin kuumaksi, että se suli kokonaan altamme. Kaverini kastui läpimäräksi, koska nukkui maavaatteen päällä, joka ei kestänyt vettä. Itse nukuin onneksi sellaisen päällä, joka kesti.