Katso mansikan ja herneen hintavertailu Kaarinasta – Jos aiot vielä pakastaa mansikkaa, nyt on kiire

0
Pertti ja Ritva Louhi ostivat herneitä lastenlastenlapsilleen Rustan edustan myyntikojusta maanantaina. Myyjänä kojulla oli Monika Salmi.

Jos mansikoita haluaa vielä saada pakastettua, alkaa olla kiire. Marjojen tarjonta alkaa pikkuhiljaa hiipua.

Vielä maanantaiaamuna mansikoita oli Kaarinan keskusta-alueella myynnissä ainakin Kaarinan torilla, K-Supermarketin, S-marketin sekä Rustan eli entisen HongKongin edustalla. Myös Kuusiston K-Marketin pihalla oli myyntipiste. Pääosin näissä myytiin mansikoita litroittain. 4–5 kilon laatikoita on saatavilla ainoastaan satunnaisesti.

Kaarinassa myytävät mansikat tulevat eri tiloilta, mutta kaarinalaisia mansikoita ei näyttänyt olevan myynnissä kenelläkään. Rustan edustan myyntikojun mansikat ovat pöytyäläiseltä Myllykosken marjatilalta. Kaarinan torilla oli puolestaan paimiolaisen Keskikylän Tilan myyntikoju. K-Supermarketin edustalla myyntikojua pitää Berry Queen -yritys, S-marketin pihalla on paimiolaisen Paavuoren tilan myyntipiste ja Kuusiston K-Marketilla taas sauvolaisen Järvenkylän marjatilan koju.

Paavuoren tilan myyntipisteellä työskentelevä Sara Suomi vahvistaa, että mansikoiden myynti alkaa hiipua.

– Meillä on ollut mansikkalaatikoitakin, mutta ei enää. Muutenkin viime viikolla ja sitä edellisellä on ollut vilkasta, mutta nyt alkaa selvästi olla rauhallisempaa, hän kertoo.

Satokausi aikaistunut

Myös piikkiöläiseltä Saksan tilalta kerrotaan, että mansikan satokausi alkaa olla jo lopuillaan.

– Mansikoiden määrät pienenevät koko ajan, Jaakko Koski sanoo.

Koski kertoo, että hellekausi vaikutti mansikkasatoon siten, että mansikoita kypsyi yhtäaikaisesti suuri määrä.

– Ja sen jälkeen tulivat sateet, jotka pehmensivät maan ja osin pilasivat mansikat peltoon, hän kertoo.

Tällä hetkellä Saksan tilalla kypsyy vielä jonkin verran Polkaa. Myöhäisemmät mansikkalajikkeet eivät ole vielä kypsyneet.

– Mansikan satokausi on aikaistunut vuosi vuodelta, ja nykyisin pääsatoa saadaan jo juhannuksen aikoihin, Koski kertoo.

Poimijapula

Tänä vuonna mansikan saatavuutta on vaikeuttanut myös se, että ulkomaisia marjanpoimijoita ei ole saatu mansikkatiloille aikaisempien vuosien tapaan.

Saksan tilalla oli tarkoitus saada poimijoita Venäjältä. Marjat on nyt saatu kerättyä kotimaisen työvoiman avulla. Lisäksi Saksan tilalla on aina ollut myös mansikan itsepoimintaa.

– Itsepoiminta on aina ollut iso osa toimintaamme, mutta erityisesti tänä vuonna se on ollut suosittua, Koski toteaa.

Hintavertailu:

Mansikan hinta / litra

  • Yleisin Kaarinassa myytävä mansikkalajike on tällä hetkellä Polka. Sen litrahinta on 5–7 euroa.
  • Rustan pihalta mansikkalitran sai maanantaina hankittua 5 eurolla. Sekä Kaarinan torilla että K-Supermarketin ja S-Marketin pihalla mansikkalitra maksoi 6 euroa (kaksi litraa 10 eurolla). Kuusiston K-Marketin pihalla litra maksoi 6,90 euroa (kolme litraa 15 eurolla)
  • S-marketin pihalla myynnissä oli maanantaina Sonataa, muualla Polkaa. Lisäksi K-Supermarketin edustalla myytiin kalliimpaa ja suurempaa, kakkumansikaksi nimettyä Magnumia.

Mansikan hinta / 4–5 kg

  • Isoja mansikkalaatikoita on saatavilla vaihtelevasti.
  • Rustan ja K-Supermarketin edustalla viiden kilon laatikko Polkaa maksoi maanantaina 35 euroa. Kuusiston K-Marketin pihalla myytiin neljän kilon laatikkoa 33 eurolla.
  • Tilauksesta mansikkalaatikoita saa ostettua Kaarinan torilta.

Herneen hinta / litra

  • Herneen litrahinnoissa oli suurta vaihtelua. Vertailussa ei otettu huomioon mahdollisia hintaan vaikuttavia lajike-eroja.
  • Kaarinan torilla hernelitra maksoi maanantaina 6 euroa (10 eurolla sai kaksi litraa). Rustan edessä hernelitra maksoi puolestaan 3 euroa (5 eurolla sai kaksi litraa).
    Sekä K-Supermarketin että S-marketin edustalla hernelitra maksoi 4 euroa. Kuusiston K-Marketin edustalla hernelitra maksoi 4,90 euroa (9 eurolla kaksi litraa).