Kalevi Pirttijärven kolumni: Ajankohtainen keksintö

0

En ole keräilijäluonne. Paitsi kokemuksia, niitä aina janoan. Muutama auton pölykapseli on kuitenkin jäänyt käteen tienpuolesta. Aloin pohtia niiden jatkokäyttöä ja ahaa-elämys syntyi. Teenpä kapselista oravien käynnit estävän ja kestävän tarjottimen, vain lintujen käyttöön.

Jo pelkästään isä- Henryn ja Monreon kunnioituksesta, en tietenkään valinnut Fordin kapselia. Mersun kapselia en viitsinyt edes kokeilla. Huonon itsetunnon omaavat oravat olisivat vain käyneet sen alla itseään kuvauttamassa.

Jaa, että unohdinko Audin, no sen kapseleita on maastossa vähemmin näkynyt. Ne on ilmeisesti naulattu tavoitesäästäjien seinille huoneentauluiksi.

Kavereitteni kiusaksi valitsin Volvon kapselin. Kysyin varoiksi Sallisen Penalta , puuttuuko hänen Volvostaan kapseli. Vastaus oli, ettei hän täristele Turun mukulakivillä, vaan hänen kohteensa ovat Hesan tasaisilla baanoilla.

Projekti edistyi ja lopputulos oli täydellinen. Ainoa yllätys oli, että kapselia kiertävää teräslankaa alkoivat linnut käyttämään riukuna. Ei minun piirustukseni mitään sisävessaa sisältänyt. Mutta paskivathan ainakin reunalle. Eli Väinämöisen sanoin : Parempi paska partahalla, kuin rikkana rokassa.

Tärkeintähän keksinnössä oli, etteivät oravat pääse sinne mitään kautta. Siipien kasvua odotellessaan ne sydämensä pohjasta kiroilevat minua.

Orava on aika veijari, mutta jäipähän minun kanssa taas kerran toiseksi. Noissa klassisissa pöntöissä Kurre kyllä höynäyttää tinttiä. Määrätyssä vaiheessa tinttien pesintää, ovat oravat pareittain liikkeellä. Toinen houkuttelee tintit peräänsä ja toinen menee sillä aikaa raaputtamaan pesäaukolle. Poikanen luulee, että ruokaa on tulossa.

Varomaton kurkkaus ja niinhän siinä käy kuin korttipelissä. Ruma käsi korjaa potin. Esimerkiksi kottaraisista jää aina toinen pesälle, kun toinen lähtee hätyyttämään vierailijoita. Tietysti kottaraisen suuremmasta pesäaukosta mahtuu orava sisäänkin. Tintin pöntön reiästä ei. Joten uhri on saatava kurkkimaan ulos.

Oravalla on muuten sama päiväjärjestys kuin isännälläkin. Se ei normaalisti liiku öisin, vaan nukkuu pesässään. Myös siinä orava on talon isännän kaltainen, että se menee toiseen pesäänsä nukkumaan, kun lapset ovat pieniä. Samalla oravaperheellä voi olla kolmekin pesää.

Kalevi Pirttijärvi