Toni Pyökärin kolumni: Kaarina oli yrittäjäystävällinen kaupunki

0

Otsikko on provosoiva ja hieman yliampuva, mutta siinä siintää totuuden siemen. Suomen Yrittäjät tutkivat kuntien- ja kaupunkien yrittäjämyönteisyyttä ja yhteistyötä yritysten kanssa. Kaarina on niittänyt mainetta nimenomaan tässä tutkimuksessa. Vuosina 2012 ja 2013 Kaarina oli kokoluokassaan valtakunnan ykkönen.

Tuoreimmat tulokset yrittäjämyönteisyydestä julkistettiin kesäkuun alussa ja Kaarina putosi edelliskerran tapaan jälleen alaspäin tuloksissa. Kaarinalaiset yrittäjät eivät siis enää ole yhtä luottavaisia kaupungin toimintaa kohtaan, mitä ovat aikaisemmin olleet. Mistä tällainen suuntaus johtuu? Onko kaupungin viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden toiminta muuttunut? Vai onko brändäys epäonnistunut?

Tutkitaanpa tuloksia hieman tarkemmin. Kaarina on siis Varsinais-Suomen kunnista nyt seitsemäntenä. Eihän se huono tulos ole! Mutta kun ollaan oltu valtakunnan ykkösiä, ei maakunnan seitsemäs sija hyvältä tunnu. Kaarina saa kyllä yrittäjiltä kehuja kaavoituksen sujuvuudesta, tonttitarjonnasta ja ympäristöpuolen toiminnasta. Selvästi alaspäin on kuitenkin mennyt kaupungin tekemien hankintojen arviointi. Onko hankinnoissa vastaus pudotukseen? Kun asiaa miettii tarkemmin, niin markkinaoikeuden ovi on turhan usein auennut kaupungin hankinnoista päätettäessä. Ja aivan liian usein kaupungin omat yrittäjät jättävät tarjouksen antamatta. Liian usein kaupungin hankinnat ja sopimukset valuvat muille kuin kaarinalaisille yrityksille.

Voidaan myös ajatella, ettei kaupungin tarvitse välttämättä olla yrittäjäystävällinen toiminnassaan. Että hankkii palveluita ja tuotteita sieltä, mistä niitä kaupungin sanelemin ehdoin saadaan. Kaarinalaisten yritysten hyvinvointi ja menestys tuottavat kuitenkin hyvää myös kaupungin laariin. Kaarinalaiset yritykset työllistävät kaari-nalaisia, käyttävät kaarinalaisia palveluita, tuottavat kaarinalaisille palveluita ja myös sitä kuuluisaa verokertymää.

Ei tilanne niin paha ole, miltä se saattaa kirjoituksessani näyttää. Kunhan vaan aletaan muuttaa suuntaa, ettei alamäki jatku. Siinä tarvitaan meitä kaikkia. Viranhaltijoita, luottamushenkilöitä, yrittäjiä ja totta kai myös asukkaita. Käytetään paikallisia yrityksiä ja vedetään hieman kotiinpäin. Se hyvä palautuu varmuudella.

Hyvää ja lämmintä kesää kaikille!

Toni Pyökäri

Pyökäri Oy

Kaarinan Yrittäjät ry, varapuheenjohtaja​