Kristiina Tarkiainen maalaa palettiveitsellä

0
Kristiina Tarkiaisen ensimmäinen näyttely on esillä Mökki Galleriassa. Syksyllä hänen taidettaan näkee Kaarina-talossa.

Kristiina Tarkiainen ei muista, mistä hän sai alun perin idean alkaa maalata. Kaarinan lukiossa biologian ja maantiedon opettajana toimiva Tarkiainen ei ole aiemmin harrastanut maalaamista, mutta pari vuotta sitten hänelle tuli olo, että sitä voisi kokeilla.

– Erikoinen sattuma oli se, että kaksoisveljeni, joka asuu ihan muualla, oli samoihin aikoihin alkanut myös kokeilla maalausta, Tarkiainen kertoo.

Heti maalausharrastuksen alussa Tarkiaiselle oli selvää, että haluaisi jossain vaiheessa pitää oman taidenäyttelynsä. Nyt, kaksi vuotta myöhemmin toive on toteutunut ja hänen teoksiaan on esillä kaarinalaisessa Mökki Galleriassa heinäkuun loppuun saakka.

Kuin ruuanlaittoaMaalaamisessa Tarkiainen on itseoppinut. Hän käyttää maalatessaan akryylimaaleja, mutta ei sudi perinteisesti pensselillä vaan käyttää maalaamiseen palettiveistä.

– Minulla on aluksi päässäni ajatus, miltä haluan maalauksen näyttävän ja sitten alan sitä mielikuvani pohjalta toteuttaa, hän kertoo.

Aluksi hän saattaa katsella erilaisia inspiraatiokuvia, joiden pohjalta alkaa muodostua ideoita omia teoksiaan varten.

– Olen ruuanlaitossa samanlainen. Saatan selailla erilaisia reseptejä, mutta lopulta hylkään kaikki reseptit ja alan soveltaa niistä jotain aivan omaa, Tarkiainen kuvaa.

Vauhdikkaasti palettiveitselläTarkiainen kertoo maalatessaan olevansa vauhdikas ja tuottelias.

– Yleensä haluan saada kerralla valmista. Vain muutamaa teosta olen tehnyt useamman päivän ajan, hän sanoo.

Tosin hän myöntää, että aina kerralla ei tule halutunlaista lopputulosta.

– Sitten vaan maalaan päälle uudestaan eri tavalla, hän naurahtaa.

Yhteensä Tarkiainen on maalannut noin sata teosta. Aiheita löytyy luonnosta kaupunkinäkymiin, purjeveneistä ihmisiin. Vaikka hän opettaa työkseen biologiaa ja maantietoa, tämä ei juurikaan hänen maalauksissaan näy.

– Jos maalaisin esimerkiksi lintuja, haluaisin, että ne ovat lajityypillisesti oikein maalattu. Se vaatisi pikkutarkkaa nyhräämistä ja itse taas haluan maalata vauhdikkaasti palettiveitsellä. Töissäni ei ole yhtään siveltimenvetoa, Tarkiainen kertoo.

Väristyksiä Mökki Galleriassa 31.7. saakka.

Avoinna ti–pe klo 10–16.