Kuka kadotti Littoisten konnan?

0
Karkuun lähtenyt Littoisten konna. Kuvan otti Taru Sjöholm.

Turun kaupungin eläinhoitola kertoi heinäkuun puolessavälissä napanneensa Littoisista Kaarinan puolelta talteen kilpikonnan. Suomen luonnossa ei ole kilpikonnia, joten kyseinen kaveri on jonkun karkuun lähtenyt tai luontoon tahallaan jätetty lemmikki.

– Kilpikonnia tulee meille vuosittain yksi tai kaksi, kertoo Heidi Leyser-Kopra Turun eläinhoitolasta.

– Yleisimmin ne ovat lähteneet ulkoiluttaessa karkuun. Kilpikonnille auringonvalo on tärkeää ja niiden on hyvä päästä jaloittelemaan, mutta ne ovat myös hämmästyttävän nopeita. Ne osaavat kaivaa ja kiivetä ja saattavat kadota hetkessä.

Littoisten kilpikonna löytyi tanssilavan läheisyydestä. Myös muut viimeisimmät eläinhoitolaan toimitetut konnat ovat löytyneet uimarantojen lähettyviltä.

Karkulainen saattaa selvitä Suomen luonnossa, jos se löytää sopivan paikan horrostaa talven yli. Niillä on kuitenkin vaikeuksia löytää ravintoa vuodenaikoina, jolloin luonnossa ei ole kasvien lehteviä osia.

Leyser-Kopra painottaa, että kilpikonnia on tärkeä ulkoiluttaa. Konna kannattaa kuitenkin mikrosiruttaa.

– Olen myös nähnyt kilpikonnia ulkoilemassa niin, että niille on tehty valjaat ja valjaisiin on kiinnitetty ilmapallo. Tällöin maastoon katoavan konnan liikkeitä on helpompi seurata, Leyser-Kopra vinkkaa.

– Etsijäkoiraliitolla ja joillakin muilla eläinjärjestöillä on myös kilpikonnien etsintään erikoistuneita koiria, mikäli kilpikaveri ottaa hatkat.

Eläinhoitola säilyttää konnaa 16 päivää ennen kuin sille etsitään uusi omistaja. Ainakaan alkuviikolla Littoisten konnan omistajaa ei ollut vielä löytynyt.