Kymmenet parit siirtäneet häitään koronan takia – Jenna ja Peter vihitään, vaikka kirkko lähti alta

0
Jenna Helinin ja Peter Vikmanin piti mennä naimisiin Kuusiston kirkossa. Korona kuitenkin sotki suunnitelmat.

Kaksi vuotta sitten syksyllä Jenna Helin ja Peter Vikman merkitsivät hääpäivänsä kalenteriin. Kesällä 2020 he menisivät vihdoin naimisiin. Vihkipäiväksi sovittiin heinäkuun viimeinen lauantai ja vihkipaikaksi pieni ja idyllinen Kuusiston kirkko, joka sattuu olemaan myös Kuusistossa asuvan pariskunnan lähikirkko.

Kaiken piti olla järjestyksessä, mutta sitten korona sotki suunnitelmat.

– Muistan, kun seurasin uutisia ja tuhersin itkua. Jossakin kohtaa tuli sellainen olo, että ei näistä häistä tule mitään, Jenna Helin muistelee kevään tunnelmia.

Alun perin pariskunnan piti mennä naimisiin jo vuonna 2017. Tuolloin perheen toinen lapsi kuitenkin ilmoitti tulostaan ja häitä päätettiin lykätä. Pariskunta ei ollut kovin innostunut siirtämään häitään toista kertaa.

– Koko kevät on eletty jännän äärellä. Yhden cateringin ehdin jo perua, mutta onneksi saimme tilalle toisen, Jenna Helin kuvailee.

Järkytys postilaatikossa

Isoin vastoinkäyminen odotti postilaatikossa toukokuun puolivälissä. Kaarinan seurakunnan lähettämässä kirjeessä ilmoitettiin, että Kuusiston kirkko on päätetty turvallisuussyistä pitää kiinni koko kesän ja pariskunnan vihkiminen on siirretty Kaarinan kirkkoon.

Vihkikirkon vaihtuminen kaksi kuukautta ennen häitä oli iso pettymys.

– Jos hakee romanttista häämiljöötä, niin Kaarinan kirkko ei ihan vastaa sitä, Peter Vikman naurahtaa.

– Soitin tippa linssissä seurakuntaan ja kysyin, onko meillä mitään muuta vaihtoehtoa. Sanoin, että olen valmis vaikka siirtämään vihkimisaikaa, Jenna Helin jatkaa.

Vain yksi vihkiaika varattu

Kuusiston kirkko on yksi hääparien suosikkikirkoista. Viime kesänä siellä vihittiin kappalainen Tatu Kuoppalan mukaan 13 paria.

Tänä kesänä Kaarinan seurakunnan tiloihin on sovittu alustavasti vain yksi vihkiminen. Kuusiston kirkon vaihtuminen Kaarinan kirkkoon ei siis miellyttänyt hääpareja?

– No ei, onhan sen miljöönä täysin toisenlainen kuin Kuusiston kirkko, Kuoppala ymmärtää.

– Olen vihkinyt parinkymmenen vuoden aikana Kaarinan kirkossa vain muutaman pariskunnan. Tlaisuuksia, jossa vanhemmat ovat menneet naimisiin lapsen kasteen yhteydessä, on ollut useampia. mutta kyllä Kuusiston kirkko on ylivoimaisesti suositumpi vihkikirkkona, hän jatkaa.

Vihkimisiä on Kuoppalan mukaan siirretty Kuusiston kirkosta erityisesti Piikkiön kirkkoon, Turun tuomiokirkkoon sekä Paraisten kirkkoihin.

Johanna Gunell kertoo, että Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän varauspuhelin on soinut koko kevään, kun hääparit ovat siirtäneet häitään ja peruneet vihkivarauksiaan. Tämä ei koske pelkästään Kaarinan seurakuntaa, vaan häitä on siirretty koronan takia kaikissa yhtymän seurakunnissa. Jokaiselle kesäkuukaudelle on tullut yli kymmenen peruutusta.

– Vihkimisiä perutaan ja siirretään normaalioloissakin, mutta toki koronakevät on vauhdittanut tätä. Kesä- ja heinäkuussa on selvästi vähemmän vihkimisiä kuin edellisenä vuonna. Varsinkin alkukesän peruutuksiin vaikutti merkittävästi kymmenen henkilön kokoontumisrajoitus, Gunell toteaa.

Viime kesänä Turun ja Kaarinan kirkoissa vihittiin yhteensä 218 paria. Tänä kesänä vihkimisiä on varattu 164. Ainoastaan elokuulle on tehty enemmän varauksia kuin vuosi sitten.

– Elokuu on kasvattanut suosiotaan hääkuukautena. Osittain kasvu voi siis johtua yleisestä trendistä, mutta myös moni alkukesäksi häitä suunnitellut vihkipari on siirtänyt vihkimisen elokuulle tai myöhempään syksyyn, Gunell tietää.

Hääpuku myöhässä

Jennan ja Peterin häiden suhteen näyttää tällä hetkellä lupaavalta. Pappi lupasi tulla vihkimään heidät juhlapaikalle Liedon Vanhalinnaan. Vihkiaikakin siirtyi vain 15 minuutilla.

– Vihkiminen tapahtuu taivasalla, joten toivotaan, että on hyvä sää, pariskunta jännittää.

Häihin on kutsuttu 90 ihmistä, ja näyttää siltä, ettei koronarajoitusten takia vierasmäärää jouduta karsimaan. Kokoontumisrajoituksia on höllennetty niin, että yli 50 hengen tilaisuuksia saa järjestää, kunhan tapahtumassa huolehditaan turvaetäisyyksistä ja hygieniasta.

– Vain muutama riskiryhmään kuuluva vieras on ilmoittanut, ettei koronan takia uskalla tulla häihin, Peter Vikman kertoo.

Vaikka molemmilla on häiden suhteen luottavainen olo, korona-aika pyörii edelleen takaraivossa.

– Viimeksi tänään soitin juhlapaikkaan ja varmistin, että onhan meidän varauksemme varmasti voimassa, Jenna Helin nauraa.

Myös ulkomailta tilattu hääpuku aiheutti morsiamelle ylimääräisiä sydämentykytyksiä. Kävi ilmi, että puvun toimitus viivästyy koronan takia. Lopulta puku saapui perille juuri ennen juhannusta.

– Olin nähnyt puvun vain valokuvissa. Onneksi se oli juuri sellainen kuin odotin.

Vihkimiset Kaarinan kirkoissa

Kesä 2019

Kaarinan kirkko 0

Kuusiston kirkko 13

Piikkiön kirkko 5

Kesä 2020

Kaarinan kirkko 1

Kuusiston kirkko 0

Piikkiön kirkko 7