Leu´ddeja ja rockia – Toripubista toisensa löytäneet artistit yhdistävät rockia ja kolttasaamea

0
Ivor Vainola ja Heidi Gauriloff perustivat U´lljan & Saauj Cool Bandin Kaarinassa vuonna 2013.

Kaarinalaisen yhtyeen U´lljan & Saauj Cool Bandin ensimmäinen albumi Oocci julkaistiin digitaalisissa kanavissa 22. kesäkuuta. Erikoista rock- ja bluesvaikutteisessa musiikissa on, että sen sanoitukset ovat kokonaan koltansaamen kielellä esitettyjä.

Yhtyeen laulaja Heidi Juliana Gauriloff taitaa koltansaamen, joka on uhanalaisin Suomen kolmesta saamenkielestä.

– Koltansaamen kielen puhujia on noin 300–400. Äitini puhuu sitä äidinkielenään, mutta itse olen opetellut kielen aikuisena, Rovaniemellä syntynyt Gauriloff kertoo.

Yhtyeen nimi tulee Gariloffin omasta koltankielisestä nimestä.

– U´lljan on Juliana. Saauj tarjoittaa etelää ja Cool, joka lausutaan ”tsool” tarkoittaa kuiskausta. Levyn nimi Oocci puolestaan tarkoittaa etsijää, Gauriloff kääntää.

Heidi Rovaniemeltä, Ivor Virosta

U´lljan & Saauj Cool Band  perustettiin alun perin vuonna 2013 Kaarinassa, kun Gauriloff ja yhtyeen kitaristi Ivor Vainola tapasivat Toripubissa. Tuolloin Gauriloff oli käymässä ensimmäistä kertaa Kaarinassa hänen veljensä luona, joka puolestaan on Vainolan ystävä.

– Olen ollut Toripubissa baarimikkona ja karaokevetäjänä jo kymmenen vuotta. Heidi kävi silloin laulamassa karaokea, ja ajattelin, että hän laulaa hyvin, Vainola muistelee.

Tuolloin he alkoivat viritellä bändikuvioita myös Gauriloffin kanssa. Virosta kotoisin oleva Vainola on ollut mukana useassa eri bändissä, ja häneltä on ilmestynyt muun muassa paikallisten keskuudessa tunnettu kappale nimeltään Kaarina Hoods .

Tuottajana yhtyeen debyyttialbumilla on pohjoissaamelainen  Niki Rasmus.  Pääasiassa albumin sävellys- ja sanoitustyö on tehty Vainolan, Rasmuksen ja Gauriloffin yhteisvoimin. Lisäksi bändissä toimii basistina Jaakko Piilola , toista kitaraa soittaa Juhani Mistola ja rumpuja Aimo Aikio , jolla on Gauriloffin lisäksi myös kolttajuuret.

Muusikkosuku

Gauriloff kertoo, että innostuksen musiikin pariin hän on saanut alun perin rakkaudesta laulamiseen eri kielillä sekä enoiltaan Jaakko ja Leo Gauriloffilta.

– Jaakko on esiintynyt muun muassa Olavi Virran kanssa. Leo Gauriloff on puolestaan soittanut Piirpaukkeen, Juicen Grand Slamin ja Nils-Aslak Valkeapään kanssa, Gauriloff kertoo.

Oocci-levyllä onkin tribuuttiversio eräästä viime vuonna edesmenneen Leo Gauriloffin kappaleesta nimeltä Säu´nn Blues , sauna blues.

Myös kaarinainen räppäri MC Kajo on ollut mukana sanoittamassa levylle koltansaameksi käännettyä Kie´ss tobddmös -kappaletta.

Uhanalaisia leu´ddeja

Vaikka Oocci-albumi on pääosin rock- ja blueshenkistä musiikkia, levyllä kuullaan myös perinteistä kolttasaamelaista leu´dd-laulantaa.

Leu´ddin taito on erittäin uhanalainen, ja Gauriloff kertoo, että sen alkuperäiset osaajat ovat laskettavissa yhden käden sormissa.

Gauriloff kuunteli vanhoja äännitteitä, joihin perinnelaulua on tallennettu. Nauhojen perusteella hän opetteli itse leu´ddin laulutekniikan sekä vanhoja leu´ddeja.

Vainola ja Gauriloff kertovat, että debyyttialbumin julkaisun jälkeen tarkoitus olisi syksyn mittaan päästä keikkailemaan.

– Tekeillä on jo kaksi uuttakin albumia. Toinen näistä on leu´ddeihin keskittynyttä perinteisempää musiikkia. Sen jälkeen palataan taas rockin maailmaan ja kuuluville tulee myös muutakin kieltä kuin koltansaamea, Gauriloff ja Vainola paljastavat.

Karaokemikrofonit saivat koronasuojan

U´lljan & Saauj Cool Bandin kitaristi Ivor Vainola on ollut Kaarinan Toripubissa baarimikkona ja karaokejuontajana kymmenen vuoden ajan.

Keväällä koronaepidemian huippuaikaan Toripubi oli suljettuna, kuten muutkin ravintolat ja baarit Suomessa. Kun baari jälleen avattiin, keksittiin omaperäinen tapa torjua virusten leviämistä.

– Meillä on käytössä kahden euron pantilla hankittavat henkilökohtaiset mikrofoninsuojat, Vainola näyttää.

Omaa suojustaan saa käyttää illan ajan, ja kun se palautetaan, saa takaisin myös panttimaksun, minkä jälkeen mikrofoninsuojat lähtevät pesuun.