Luonto tulee Kaarina-taloon

0
Anu Halmesmaan teos tulee esille kahvilan yläpuoliselle korkealle seinälle, Vesa Aaltosen valokuvat kahvilan tummalle seinälle.

Kaarina-taloon on tulossa uutta pysyvää taidetta.

Uusien taideteosten tekijät valittiin alkuvuodesta, ja taiteilijoiksi valikoituivat turkulaiset Anu Halmesmaa ja Vesa Aaltonen Turun Taiteilijaseuran ylläpitämästä Taidelainaamosta.

– Taidehankintatyöryhmä päätti tehdä yhteistyötä Turun taidelainaamon kanssa, kaupungin kulttuurituottaja Maija Leino kertoo. 

Kahvilaan valokuvia


Aaltonen on taiteessaan keskittynyt valokuviin.

– Kokonaisuus tulee koostumaan kolmesta eri palasta, Aaltonen paljastaa.

Hänellä on vuodesta 2016 ollut meneillään metsämaisemaprojekti, jota hän aikoo myös Kaarina-talon taiteessa jatkaa.

– Toiveissa oli, että teoksissa näkyisi jotenkin Piikkiön Harvaluoto ja metsäinen maisema, Aaltonen kertoo.

Halmesmaan teos on puolestaan kuusiosainen suuri reliefi. 

– Pienin osa on 50x50cm kokoinen ja suurin noin puolitoistametrinen. Leikkaan MDF-levystä muodot ja Miranol-maalilla teen pinnoista kiiltävät, Halmesmaa kuvaa.

Tarkemmin teoksen aihetta ei vielä paljasteta, mutta se liittyy luontoon. Halmesmaa opiskelee Tuorlassa puutarhalinjalla ja on saanut teokseensa inspiraatiota opiskelujensa kautta.

”Pieni satsaus kaupungille, iso merkitys taiteilijalle”


Aaltonen on opiskellut Turun taideakatemiaa edeltävässä taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa valokuvausta. Hän valmistui vuonna 1995 ja on myös opettanut valokuvausta Turun taideakatemiassa. 

Halmesmaa on ollut Aaltosen oppilaana Turun taideakatemian valokuvauskurssilla. Halmesmaa on valmistunut Turun Piirustuskoulusta vuonna 2006 ja Helsingin Kuvataideakatemialta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2010.

Julkisista tiloista molempien teoksia on esillä muun muassa Turun Teknologiakiinteistössä. Aaltosen teoksia on myös Portsakodissa. Erään Halmesmaan teoksen voi puolestaan nähdä parhaillaan Turun jokirannassa, Rettigin talon portaikossa.

– Siellä on sellainen pinkki palmuveistos syykuun loppuun saakka, Halmesmaa kuvaa.

Molemmat taiteilijat ovat iloisia, että tulivat valituiksi Kaarina-talon uuden taiteen tekijöiksi.

– Taiteilijalle on aina mielekästä, että saa tulonsa omasta taiteestaan. On hyvä, että kaupunki satsaa taiteeseen. Se on kuitenkin pieni satsaus kaupungille, verrattuna vaikka uusien rakennusten kustannuksiin, mutta taiteilijoille kuitenkin merkittävä tulo, Aaltonen sanoo.

Uudet teokset on tarkoitus saada paikoilleen ja julkistaa syyskuussa.