Marja-Helena Salmion kolumni: Nuoruus on lahja, mutta ikääntyminen on taidetta

0

Olen 1990-luvun puolivälistä alkaen pitänyt työalmanakkaa ja -muistiinpanokirjaa. Vanhin löytyneistä on vuodelta 1993. Niissä on päivittäiset tapaamiset, kokousmuistiinpanoja, kehittämisajatuksia, kommentteja, suunnitelmia, puheiden runkoja ja niin edelleen.

Muistiinpanokirjaan kirjoittamiseen sysäsi aikanaan käyntiin työpöytä, joka oli täynnä erilaisia muistilappuja ja käsin kirjoitettuja A4-papereita. Kirjaan kirjaaminen piti asiat tallessa ja järjestyksessä, ja kirja oli helppo pitää aina mukana. Lisäksi asiat, ajatukset ja ideat olivat löydettävissä pitkänkin ajan kuluttua.

Monet takavuosien aiheet ovat ajankohtaisia edelleen. Perjantain 26.11.1999 kohdalta sattui silmiini kolmiosaisen seminaarin aihe: ”Jottain tarttis tehdä eli miten ikääntyminen käännetään voitoksi”. Oltiin huolissaan suomalaisten ikärakenteen kehityksestä. Onneksi näkökulma oli toiveikas – ikääntymisen voi kääntää voitoksi!

Tämän vuoden maaliskuussa gerontologian ja kansanterveystieteen professori Taina Rautanen kirjoitti Helsingin Sanomissa, että ikääntyminen ja vanheneminen ovat eri asioita. Ikääntyminen tarkoittaa iän karttumista, vanheneminen taas elimistön asteittaista toimintojen heikkenemistä, mikä johtaa kuolemaan.

Jokainen voi läpi elämänsä vaikuttaa siihen, miten ikääntyy. Onnistuneessa ikääntymisessä ei ole kysymys vuosista vaan toimintakyvyn säilyttämisestä. Mitä pitempään olemme vanhenneet, sitä todennäköisempää on erilaisten kremppojen ilmaantuminen.

Haasteena on tulla toimeen omien kremppojen kanssa. Onneksi suomalaisessa yhteiskunnassa on monia tukiverkkoja, joiden apu haasteellisissa tilanteissa on korvaamaton. Pyyhettä ei siis kenenkään kannata eikä tarvitse heittää kehiin, kun haasteita ilmaantuu.

Ikääntymistä emme voi välttää, mutta siihen voimme vaikuttaa, miten ikäännymme. Suurena apuna ovat terveellinen ravinto, riittävä liikunta ja uni, hyvät ihmissuhteet sekä elämän merkityksellisyyden kokemus. Toimintakyvyn ylläpitämisessä kokemuksella ja oikealla asenteella on suuri merkitys.

Missään elämänsä vaiheessa ei tarvitse ajatella, että tuota en enää opi tai tuota minun ei kannata yrittää. Keinoja toki joutuu miettimään. Seitsemänkymppinen lenkkeillee, oppii ja katselee elämää toisin kuin kaksikymppinen, mutta näkökulmat eivät ole toisiaan pois sulkevia vaan täydentäviä. Sen vuoksi on hyödyllistä ikääntyä yhdessä.

Marja-Helena Salmio

Onnistuneesti ikääntynyt