Mattelmäen rälssitilalla alkoi uusi aikakausi

0
51-vuotias Sanna Yöntilä on Mattelmäen rälssitilan uusi emäntä. Tila ehti olla kolme vuotta vailla käyttöä.

Hovirinnan kupeessa Mattelmäen idyllisen rälssitilan pihamaalla kuuluu piippausta kuin varashälytin aikoisi kohta rämähtää soimaan.

Mikään hälytin ei kuitenkaan lähde päälle. Sen sijaan isossa häkissä harmaapapukaija katselee uteliaasti pihalle tullutta toimittajaa ja piippaa varmemman vaikutuksen vuoksi vielä kerran.

– Monet papukaijat eivät osaa yhdistää oppimiaan ääniä ja tilanteita ja huutelevat esimerkiksi hyvää yötä keskellä päivää. Sen sijaan Kialla on hyvä tilannetaju, kertoo papukaijan omistava Sanna Yöntilä .

– Kun toin Kian täällä Mattelmäessä ensimmäisen kerran ulos, se kurkisteli ympäriinsä ja toisteli ”Katos, katos!” Kun laitoinkin sille peiton päälle, se huudahti: ”Ei, äiti, voi v***u!”

Ja kun Mattelmäen rengintuvassa asuva, rälssitilan aiempi isäntä Esa Salmi tuli lainaamaan ennalta sovitusti vajasta tavara, papukaija huusi hänet kuullessaan ”Moooi!”. Salmi luuli juttelevansa Yöntilän teinipojan kanssa ja kertoi, millä asialla on. ”Eeei!” säikähti papukaija. Salmi yritti vakuutella, että tästä on kyllä sovittu, jolloin Kia alkoi kiljua: ”Apua!”

– Esalla kesti hetki ennen kuin hän käsitti puhuvansa papukaijan kanssa! Yöntilä nauraa.

Kesäkahvila ehkä ensi kesäksi

Yöntilällä on takavuosina ollut Sievolan lemmikkitila ja koirahoitola Paimiossa sekä eläinkauppa Paimiossa, Salossa ja lyhyen aikaa Kaarinassakin. Paimiossa Yöntilä on asunut vuosikymmeniä.

Mitä hän ja hänen papukaijansa tekevät nyt Mattelmäen rälssitilalla, joka on ollut jo kolme vuotta tyhjillään ja vailla käyttöä?

He asuvat siellä, yhdessä Yöntilän puolison Marko Koposen , nuorimman pojan ja neljän ranskanbuldogin kanssa.

Perhe on muuttanut kesän mittaan pikkuhiljaa tavaroitaan Paimiosta Mattelmäkeen. Viime viikonloppuna Mattelmäessä vietettiin jo Yöntilän pojan rippijuhlia.

Juhla-, kokous- ja kesäteatteripaikkana sekä sunnuntaisena lounasravintolana aiemmin toimineesta Mattelmäestä on tänä kesänä tullut yksityisasunto, eikä sinne voi saapastella kurkistelemaan sen enempää kuin kenenkään toisenkaan pihamaalle. Toisaalta Mattelmäki ei ole jäämässä ainoastaan yksityisasunnoksi.

Ovia ryhdytään avaamaan yleisölle ensi kesänä. Suunnitelmia ei täysin ole vielä lyöty lukkoon, mutta näillä näkymin Mattelmäki jatkaa silloin juhla- ja kokouspaikkana. Kesäkahvilaa ja tapahtumiakin on suunnitteilla.

– Ja käytettyjen hää- ja muiden juhlapukujen liike Sempre, lisää Yöntilä.

Itse asiassa hän avasi jo keväällä Turkuun Sempren, jossa juhlapukujen alkuperäiset omistajat voivat korvausta vastaan saada pukunsa myyntiin. Koronavirus kuitenkin laittoi näppinsä peliin, ja Yöntila lähti Turusta.

Kaakeliuunit jälleen lämpimiksi

Mattelmäki on juhlapaikkana mitoitettu aiemmin 110 henkilölle, ja määrä on jatkossakin sama, vaikka paikalla myös asutaan.

Muutostöitä Mattelmäessä on kuitenkin tehty ja tehdään, suojellun miljöön ehdoilla.

– Täällä ei esimerkiksi ollut lainkaan suihkua. Osa vessoista muutettiin meille kylpyhuoneeksi, Yöntila kertoo.

Keittiössä taas pelkkää yhden perheen makaronilaatikkoa varten täytyy lämmittää kuution kokoinen uuni, kyseessä kun on suurtalouskeittiö, joten muutoksia on tulossa keittiöönkin.

Kartanossa on myös koristeelliset vanhat kaakeliuunit, joita ei ole lämmitetty pariinkymmeneen vuoteen. Ne on tarkoitus ottaa käyttöön.

– Hiukan hirvittää, millainen sähkönkulutus täällä on talvella, Yöntilä kommentoi.

Vanhassa talossa lämpöä vuotaa paljon ulos, ja kartanossa on sähkölämmitys. Jo siksikin uunit halutaan hyötykäyttöön.

Aiempi yrittäjäpariskunta asuu yhä pihapiirissä

Yöntilällä ja Koposella on kummallakin päätyöt muualla, eikä niistä ole ainakaan vielä tarkoitus luopua. Kumpikin toimii tällä hetkellä rakennusalalla.

Mattelmäkeen he päätyivät sattumalta.

Mattelmäen kiinteistön omistaa Kaarinan kaupunki, mutta sen kunnossapitovastuu ja vuokrausoikeus ovat olleet Esa Salmella. Salmi ja hänen vaimonsa Sinikka Tulonen olivat pitäneet Mattelmäessä kolmekymmentä vuotta juhla- ja ruokapalveluita, mutta toiminta hiipui vuonna 2017. Ikää alkoi kertyä ja yritys Turussa söi pariskunnan ajankäytön.

Salmi katsasteli pikkuhiljaa, josko löytyisi sopivaa jatkajaa työlle. Pariskunta toivoi voivansa asua Mattelmäen rengintuvassa kuten ennenkin.

Salmi tunsi Yöntilan entuudestaan, ja Mattelmäki ja sen kohtalo sattui tulemaan keskusteluissa esille. Yöntilä ja Koponen tulivat katsomaan paikkaa.

– Marko sanoi, että hänellä on uudelle paikalle kolme kriteeriä, Yöntilä kertoo.

– Se ei saa olla remonttikohde, hän remontoi tarpeeksi jo työkseen. Paikassa pitää olla myös kahden auton talli ja hyvä sauna. Loppujen lopuksi sitten kävi niin, että halusimme tulla tänne, vaikka täällä ei ole mitään niistä!

”Kaarinan keskustassako kartano?”

Yöntilä on nauttinut uudesta kodistaan, joka on kuin kätketty historiallinen saareke keskellä keskustaa.

– Kun Esa puhui Mattelmäestä ensimmäisen kerran, ihmettelin, missä tällainen paikka oikein on. Missä Kaarinan keskustassa oikein on kartano?

Mattelmäki kätkeytyy niin hyvin metsän sisään, että pihamaalla luulee olevansa kaukana maaseudulla.

Ne, jotka tuntevat Yöntilan Sievolan eläintilan ja eläinkauppojen ajoilta, ovat kyselleet, tuleeko myös Mattelmäkeen eläimiä.

– Ei ainakaan siinä mittakaavassa kuin esimerkiksi Sievolassa, Yöntilä toteaa.

– Toki muutamia eläimiä täällä tulee olemaan lasten iloksi.