Mielipitei: Jäähyväiset Piispanristin viimeiselle lammelle

0

Piispanristin lammet syntyivät soranoton loputtua viime vuosisadan puolivälissä. Lammista kehittyi luonnonvesiä, koska niitä ei hoidettu. Suurin, Uudenmaantien ja Kairiskulmantien risteyksessä sijainnut lampi tunnettiin nimellä Piispanristin lampi, mutta se täytettiin useiden vuosien ajan vuoteen 2002 mennessä. Nyt sen paikalla on tavarataloja ja suuri paikoitusalue.

Piispanristin lammen muistolle -näyttely oli vuonna 2009 esillä Kaarinan Euromarketissa (nykyisessä K-Supermarket) ja Varsinais-Suomen Luonnonsuojelupiirissä Turussa. Näyttelyn päätyttyä se lahjoitettiin silloiselle Piispanristin koululle.

Kaarina-lehdessä 24.6.2020 oli uutinen ”Piispanristin lammen rannoille aiotaan rakentaa yhdeksän uutta kerrostaloa”. Artikkelin perusteella suunnitelma on sama kuin parikymmentä vuotta sitten suurimman, nyt jo täytetyn lammen alueella. Alkuperäinen kaava käsitti kerrostaloja ja pienehkön hoidetun lammen.

Asuinaluetta ja hoidettua lampea ei kuitenkaan rakennettu vaan lampi täytettiin. Sama tulee todennäköisesti tapahtumaan vielä olemassaolevalle lammelle. Hoidettu lampi vaatii niin paljon työtä, että taloyhtiö sen ennemmin tai myöhemmin joutuu täyttämään.

Koska lammessa viihtyvät vihersammakot ja allikkosalakat, on hyvin todennäköistä, että lampi on rauhoitettujen viitasammakoiden, ruskosammakoiden, rupikonnien ja vesiliskojen tärkeä ja ainut lisääntymislampi. Uhanalaisia rupiliskoja on löydetty lisääntyvinä muun muassa Ruissalosta ja Paimiosta Piispanristin lampea vastaavista lammista. On välttämätöntä selvittää tämän lammen eliöstö ainakin kyseisten lajien osalta.

Sammakko ei useimpien mielestä ole yhtä söpö kuin liito-orava, mutta lammen pelastajaksi se sopii. Muistonäyttelyssä oli mukana valokuva Tanskasta ja sen tekstissä maininta Kaarinan mahdollisuudesta käyttää ainoaa jäljellä olevaa Piispanristin lampea matkailunähtävyytenä.

Ilpo Haahtela ja Ari Karhilahti