”Näillä pelloille ei tule omakotitaloja”– 50 hehtaaria Harvaluotoa Jarkko Joki-Tokolalle

0
Thorkel Investments Oy:n hankkimat maa-alueet ovat pääosin peltoa ja laidunmaata.

Kaarinan kaupunki jätti kesäkuussa käyttämättä etuosto-oikeuden mittavassa maakaupassa Piikkiön Harvaluodossa. Kyse oli peräti 49 hehtaarin suuruisista maa-alueista, jotka siirtyivät Thorkel Investments Oy:lle 800 000 euron kauppahinnalla. Myyjinä olivat sisarukset Sanna-Maija ja Juha-Pekka Tähkämaa .

Thorkel Investments Oy on osakeyhtiö, jonka kotipaikka on Helsinki ja pääasiallinen toimiala rahoitus- ja luottotoiminta. Sen taustalla vaikuttaa it-alalla toiminut, nyttemmin ympäristöalan kasvuyritysten parista sijoittajana tunnettu Jarkko Joki-Tokola , jonka omistukseen Harvaluodossa siirtyi jo joitakin vuosia sitten myös entisen Uudentalon omenatilan maat kiinteistöineen. Joki-Tokola asuu perheineen Harvaluodon Isokartanossa, jonka historia ulottuu 1500-luvulle.

Mittavien uusien maakauppojen taustalla ei Jarkko Joki-Tokolan mukaan ole sijoitustoiminta vaan halu kehittää viljelystoimintaa pidemmällä tähtäimellä. Hän muotoilee, että ajat sitten raivatuille pelloille ei omakotitaloja tule, vaan hän haluaa säilyttää eheää maisemaa.

– Isoisälläni oli tapana sanoa, että jos omistaa peltoa, sitä on viljeltävä. Ehkä tässä näkyy omalta osaltani kunnioitus ja rakkaus vanhoja maisematiloja kohtaan. Nykypäivänä tällaiset tilat tuppaavat pirstoutumaan pieniksi.

Joki-Tokola paljastaa, että perheen toi aikanaan Harvaluotoon se, että vaimolla oli juuret Kaarinassa.

Hän kertoo, että myös omenanviljelys Uudentalon tilalla on laajenemassa.

– Aikomus on kaksinkertaistaa nykyiset viljelmät. Suunnitelmien toteutus vain on koronan vuoksi viivästynyt.

Sijoitusyhtiön nimissä hankitut maat Harvaluodon Sahantien varressa ovat yleiskaavassa maatalousmaata. Uuden maanomistajan suunnitelmissa on keskittyä niissä viljanviljelyyn.