Odotitko Piispanristin liikennevaloissa aiempaa pidempään? Valo-ohjausta muutettiin viime viikolla

0
Uusi suojatie Uudenmaantiellä Piispanristillä koettiin suojattomaksi. Prismalta Turkuun kääntyvät autoilijat hurauttivat suoraan Uudenmaantielle varomatta suojatiellä kulkevia pyöräilijöitä ja jalankulkijoita.

Uudenmaantielle Piispanristin Prisman kohdalle ilmaantui keväällä uusi 110-tien ylittävä suojatie. Sen kanssa on kuitenkin ollut ongelmia. ”Suojatie on äärimmäisen vaarallinen pyöräilijöille ja kävelijöille”, kommentoi esimerkiksi Kaarina-lehteen yhteyttä ottanut lukija.

Prismalta eli Kairiskulmalta Turkuun päin kääntyville autoilijoille ja jalankulkijoille on palanut yhtä aikaa vihreä valo, ja usein kummatkaan eivät ole tulleet ajatelleeksi, että tiellä voisi olla muitakin.

”Näin, kun kaksi pientä poikaa juoksi suoraan tien yli. Ensimmäisenä ollut auto kääntyi täysillä mutta ei osunut onneksi ihan kohdalle. Toinen auto sai väistettyä.”

Tienpidon projektipäällikkö Juha Mäki Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta kertoo, että ongelma on huomattu myös Elyssä. Palautetta suojatien turvattomuudesta alkoi tulla heti, kun valo-ohjaus otettiin kolmisen kuukautta sitten käyttöön.

Vaikka risteysjärjestely oli säännösten mukainen ja vastaavia on Turun seudulla useita, vaaratilanteita syntyi.

– Kun kävimme paikan päällä katsomassa, huomasimme, että risteyksessä on näkemäestettä. Prismalta päin tulevat ovat mäessä eikä jalankulkijoita ole helppo havaita.

Lisäksi risteyksen liikennemäärät Kairiskulmalta Turkuun päin ovat huomattavia. Esimerkiksi aamuruuhkassa tämän suunnan autojen määrä on kymmenkertainen verrattuna 110-tien toiselta puolelta Kaarinaan päin kääntyviin.

Viime viikolla risteyksen valo-ohjausta muutettiin. Nyt Kairiskulmalta Turkuun päin kääntyville ei pala vihreä valo enää yhtä aikaa jalankulkijoiden kanssa.

Käytännössä kolmivaiheisista risteysvaloista tehtiin nelivaiheiset. Seurauksena autojen odotusaika liikennevaloissa on hieman pidentynyt eikä liikenne välttämättä solju yhtä sujuvasti kuin ennen.

Muihin suuntiin kääntyville muutosta ei tehty, sillä niissä näkemäestettä ei ole ja liikennemäärät ovat pieniä. Risteyksessä kannattaa siis jatkossakin autoilijoiden olla valppaana jalankulkijoiden varalta.