Pääkirjoitus: Likaista siivousta

0

Olen muutaman kerran haastatellut lehtiartikkeliin maahanmuuttajanaisia, joita on pahoinpidelty ja uhkailtu. Kysyttyäni, miten he uskaltavat puhua julkisuudessa näistä asioista omalla nimellään, heidän silmiinsä on syttynyt valo.

”Jos minulle tehdään Suomessa pahaa, poliisi uskoo minua”, he ovat sanoneet kasvot loistaen.

Olen silloin saanut roskan silmääni ja ollut isänmaastani ylpeämpi kuin koskaan. Jos joku tässä maassa tekee pahaa toiselle, hän ei selviä siitä lahjomalla, väkivallalla eikä hiljaisella hyväksynnällä siitä, että jotkin ihmisryhmät, kuten naiset tai toisen etnisen ryhmän edustajat, ansaitsevat tulla kohdelluksi väärin. Suomessa heikkoja puolustetaan ja oikeus kuuluu kaikille.

Isänmaanylpeyteni koki kovan kolauksen tässä kuussa, kun Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin siivousalalle pesiytyneistä väärinkäytöksistä (s. 8). Useat pääkaupunkiseudun kunnat ja yritykset ovat ostaneet koulujen, päiväkotien ja markettien siivouksia yrityksiltä, jotka ovat käyttäneet hyväkseen sitä, että maahanmuuttajien oleskelulupa on riippuvainen työpaikasta. Maasta poistamista pelänneet työntekijät ovat alistuneet kohtuuttomiin työskentelyoloihin, ja moni on olettanut, että tällainen Suomen toimintakulttuuri on.

Räikeistä ongelmista on yritetty kertoa viranomaisille, mutta vastaukseksi on tullut kommentteja, joita voisi kuvitella esiintyvän turvapaikanhakijoiden lähtömaissa, ei Suomessa: ”Ei tälle voi mitään, etsi toinen työpaikka ja unohda koko juttu.” Poliisi on kirjannut tietoja ylös, mutta tutkintaa ei ole edes aloitettu. Ihmiskaupan on annettu pesiytyä Suomeen.

Kaarina-lehden tietoon ei ole kantautunut epäkohtia Kaarinassa toimivista siivousyrityksistä. Hereillä kannattaa kuitenkin olla: siivoaminen kaikkein halvimmalla hinnalla voi toisinaan olla erittäin likaista peliä.

Maria Kesti