Pääkirjoitus: Tarkista olemassaolosi

0

Kotimme on ollut tässä samassa paikassa vuosikausia. Pääseekö tänne edelleenkin? Olemmeko täällä silloin, kun väitämme olevamme täällä? Täytyypä tarkistaa nämä jatkossa kerran kuussa.

Kysymykset kuulostavat hölmöiltä, mutta jokaisen kaupan, matkailukohteen ja kaupungin yksikön pitäisi kysyä ne säännöllisesti itseltään.

Viime viikolla yritin museoon Kaarinan lähikunnassa. Museon nettisivuilla ilmoitettu osoite piti paikkansa, teoriassa – kyseinen pitkä tie osoittautui monihaaraiseksi ja kaikista haaroistaan lukituilla porteilla katkaistuksi. Museon parkkipaikka olikin toisen tien varrella. Siellä muuten oli tien varressa iso kyltti, mutta Google Maps ei sitä näe vaan ohjasi meidät päinvastaiseen suuntaan.

Kun viimein pääsimme museolle, se oli kiinni. Äkäisenä laitoin asiasta eteenpäin palautetta. Selvisi, että nettisivuille oli jäänyt viime kesän aukioloajat.

Valtaosa nykyihmisistä suunnistaa matkailukohteisiin, uusiin kauppoihin ja kaupungin palveluihin Googlen ja navigaattorin avulla. Niissä työskenteleville paikan sijainti ja aukioloajat ovat niin itsestään selviä, että heidän ei tule tarkisteltua, voiko Googlen ja navigaattorin avulla löytää perille. Tarkistelulle ei ole arjessa itsestään tarjoutuvaa hetkeä, ja siksi siitä on sovittava erikseen.

Hassua on, että vain harvassa paikassa näin tehdään, kuin internet ja karttapalvelut olisi vastikään keksitty.

Jokainen kuntalainen voi myös kohentaa oman kuntansa mainetta pistämällä silloin tällöin omilla kotikulmilla navigaattorin päälle. Kun navigaattori käskee ajamaan pihojen läpi tai väittää traktoripolkuja teiksi, ilmoita palveluun virheestä. Parin päivän sisällä virheet yleensä korjataan.

Kaarinan keskustassa Google Mapsin navigaattori on ainakin puolen vuoden ajan väittänyt outoja 110-tietä lähimpänä olevassa liikenneympyrässä. Eipä siitä ole kukaan tainnut vielä ilmoittaa eteenpäin.

Maria Kesti