Pääkirjoitus: Ykkösluokan loma

0

Piti olla EM-jalkapalloa Venäjällä. Hotelliloma täyshoidolla Espanjassa. Liput Roskildeen.

Isolla osalla tuttavistani kesälomasuunnitelmat menivät uusiksi koronan takia. Moni jäi lomalle typötyhjän kalenterin kanssa ja vähäisin odotuksin.

Ristiriitaista kyllä lomakuvien selaaminen sosiaalisesta mediasta on ollut tänä kesänä virkistävämpää kuin aikoihin. Eräs ystäväperhe otti tavoitteekseen käydä joka päivä eri uimarannalla. En ole ennen tajunnut, että parin tunnin automatkan päästä löytyy niin monta kivaa rantaa. Vuotta aiemmin sama perhe postasi lomakuvia kreikkalaishotellin uima-altaalta. Idyllistä, mutta tuskinpa menen sinne koskaan itse.

Olen nähnyt Facebook-seinälläni kuvia Auschwitzista ja Eiffel-tornista, mutta en ennen tätä kesää hylätyistä itäsuomalaisista rakennuksista. Kiitos vaan entisille opiskelukavereille mahtavasta roadtrip-ideasta.

Kaverieni kuvien kautta olen mielikuvamatkannut aurinkoisessa saaristossa, löhöillyt riippumatossa karavaanialueella ja vaeltanut tuntureilla Lapin yöttömässä yössä. Ennen tätä kesää viikko Kolilla tuntui kakkosluokan lomalta, jota piti puolustella. Ei ollut rahaa lentää tai ei jaksettu lähteä kauemmas. Nyt kotimaan matkailusta on voinut nauttia nolostelematta.

Tässä lehdessä kysyimme ihmisiltä, miten korona vaikuttaa heidän arkeensa (s. 6). Toivotaan, ettei korona varjosta enää ensi kesän lomasuunnitelmia, mutta jos jotakin tämä kesä on opettanut, niin sen, että Suomi on täynnä huikean hienoja paikkoja, joista pitäisi olla ylpeä.

Onnistunut kesäloma ei edellytä lentämistä mihinkään. Jos kuuntelee meidän perheen kaksivuotiasta, hänelle kesän suurin elämys on ollut pyöräretki isän kanssa lähikauppaan: iskä osti salaa jätskit ja toivotti hyvää kesää.

Heinimaija Hirvonen