Pietarin pyhiinvaellusreitillä vaelletaan Ristimäkeenkin

0
Reitti kulkee myös rautakautisella muinaisjäännösalueella Virnamäellä.

Turun tuomiokirkolta lähtevät uudet Aurajoen pyhiinvaellusreitit on julkaistu ja avattu vaeltajille. Reitit noudattavat Turun seudun historiallisia kulkureittejä ja yhdistävät keskiaikaisia kirkkoja sekä esihistoriallisia pyhiä paikkoja. Reiteistä Pietarin polku ulottuu myös Ravattulaan Ristimäelle.

34 kilometrin mittaisella Pietarin polulla vaelletaan Turun tuomiokirkolta Liedon kirkolle ja takaisin Vanhaa Tampereentietä, keskiaikaista Varkaantietä. Matkan varrella pysähdytään keskiaikaisten kirkkojen lisäksi rautakautisella muinaisjäännösalueella Virnamäellä, Suomen vanhimmalla kirkonpaikalla Ravattulan Ristimäellä, yksityiskodissa sijaitsevassa Pulkkion kappelissa sekä jyrkkäreunaisella Liedon Vanhalinnalla, josta on ihmistoiminnan jälkiä tuhansien vuosien ajalta.

Vaeltaa voi kävellen tai pyöräillen, ja osan Pietarin polusta voi kulkea myös meloen. Reittiä ei tarvitse kulkea tietyssä järjestyksessä, ja joillakin kohteilla voi vierailla autollakin. Reiteille on tehty kartta, joka toimii pyhiinvaelluspassina. Kartat ja kohdetiedot on rakennettu karttaohjelma Citynomadiin.

Pyhiinvaellusreittejä ovat suunnitelleet ja työstäneet arkeologi, tietokirjailija Ilari Aalto ja kulttuurituottaja, opas Larissa Riihihuhta . Reitit on tuotettu osana Turun kaupungin ja Suomen evankelisluterilaisen kirkon yhteistyöhanketta.