Tänä kesänä ei suositella ulkomaille matkustamista. Kotimaanmatkailu on kuitenkin sallittua, ja siihen on hienot mahdollisuudet aivan lähellä. Päätimme nelihenkisen perheemme kanssa vihdoin toteuttaa kauan haaveilemamme saaristokierroksen autoillen.
Kiersimme saariston rengasreitin myötäpäivään, Paraisten, Nauvon, Korppoon ja Houtskärin kautta Iniöön ja sieltä Kustavin kautta takaisin Turkuun. Matkalla viivyimme kaksi päivää ja yhden yön.
Olemme kiertäneet saaristorenkaan viimeksi 16 vuotta sitten. Tuolta reissulta mieleen jäi se, että majoituspaikka kannattaa varata etukäteen ja lautta-aikataulut painaa mieleen tarkkaan. Viime reissulla, kun kävi niin, että emme mahtuneet illan viimeiseen Houtskäristä Iniöön lähtevään lauttaan ja heinäkuussa Houtskärin kaikki majoituspaikat olivat jo täyteen varattuja.
Tällä kertaa varasimme siis majoituksen ajoissa.
Parainen ja Nauvo
Tiistaina aamupäivästä saavumme aamupäivällä Paraisten keskustaan. Ensimmäinen kohde on Vanha Malmi – idyllinen puutaloalue, jonka taloissa on asuttu jo 1700–1800-lukujen vaihteessa. Kävelyn jälkeen maistuvat jäätelöt merenrannassa.
Ravintolat ovat koronatauon jälkeen avoinna toista päivää, minkä huomaa väkimäärästä. Kahviloiden terassit ovat lähes täysiä. Tunnelma vaikuttaa kuitenkin hivenen varovaiselta.


Paraisilla vierailemme vielä kalkkilouhoksen näköalapaikalla, ennen kuin jatkamme matkaa Saariston rengastietä eteenpäin kahvila Sattmarkiin, jossa syömme lounaan.
Paraisilta Nauvoon mennessä pääsemme ensimmäiselle lossimatkalle. Losseja kulkee vartin välein ja matka kestää kymmenen minuuttia, joten tässä vaiheessa lossiaikatauluista ei tarvitse vielä huolehtia.
Nauvon kesäelämä on keskittynyt vierasvenesatamaan, jonne mekin suuntaamme. Sataman pienistä putiikeista lähes kaikki ovat avoinna, mutta alkukesästä turisteja on vielä vähänlaisesti.
Tarkoituksemme oli kiertää Nauvossa vajaan kolmen kilometrin mittainen luontopolku, Westerholmipolku, jonka varrella kerrotaan taidemaalari Victor Westerholmin elämästä. Hellepäivänä luontopolku vaihtuu kuitenkin jäätelöihin.
Korppoon kautta Houtskäriin
Myös Nauvon ja Korppoon välinen lossimatka on lyhyt, ja losseja kulkee jatkuvasti. Korppoossa nautimme kesätunnelmasta kävellen keskustassa, jonka laitamilla käyskentelee hevosia niityllä.
Korppoon nähtävyyksiin kuuluva kotiseutumuseo oli vielä alkukesällä suljettuna. Sen idyllisessä punamultaisten rakennusten reunustamassa pihapiirissä käymme kuitenkin syömässä eväitä.

Lauttamatka Korppoosta Houtskäriin kestää puoli tuntia. Tähtäämme kello 18.05 lähtevään lauttaan, vain huomataksemme, että kyseinen lautta liikennöikin vasta juhannuksesta eteenpäin.
Seuraava lautta lähtee kello 18.40. Houtskärissä täytyy kulkea vielä kahdella lyhyemmällä lossilla, jotta pääsemme Mossalan saareen, jossa majoituspaikkamme sijaitsee. Emme ehdi katsella nähtävyyksiä, ja ehdimme juuri ja juuri kahdeksaksi Mossala Island Resort -leirintäalueelle ennen kuin vastaanotto sulkeutuu.
Kesäkausi on vasta aluillaan, ja leirintäalueelle on vasta nyt alkanut saapua ihmisiä, minkä huomaa siitä, että joutsenperhe on tehnyt pesänsä keskelle uimarantaa.

Illalla kiipeämme läheiseen Mossalan näköalatorniin, jonka hieno näkymä kauas merelle ja saaristoon auringonlaskun aikaan on yksi koko reissun kohokohdista.
Iniö ja Kustavi
Aamulla ensimmäinen yhteisalus Iniöön lähtee leirintäalueen rannasta kello 9 ja seuraava puolen päivän jälkeen. Päätämme kuitenkin lähteä vasta kello 14.15 aluksella, ja käymme vielä pelaamassa kierroksen leirintäalueen frisbeegolfradalla.

Iniössä vaihtoehtona on jatkaa matkaa Kustaviin joko kello 15.55 tai kello 18 lähtevällä lautalla. Olimme ajatelleet vierailla Kustavin käsityökylässä, minne emme myöhäisemmällä lautalla ehtisi. Niinpä Iniössä ehdimme vain pikaisesti kierrellä keskustassa ja käydä kurkistamassa vanhan kirkon ennen seuraavan lautan lähtöä.
Kustavissa suuntaamme suoraan Kustavin käsityökylään. Suuressa pihapiirissä sijaitsee kahvila, putiikkeja, käsityöläisten pajoja sekä lasten leikkipaikka ja eläimiä. Paikassa vierähtää helposti parikin tuntia, minkä jälkeen päätämme suunnata suoraan kotimatkalle.

Parissa päivässä ehtii kiertää Saariston rengasreitin vaivatta. Autossa tulee kuitenkin istuttua yllättävän paljon ja loppumatkasta selvästi istuminen jo uuvuttaa.
Matkan parasta antia on luonto ja ulkoilu. Sen sijaan varsinaisia nähtävyyksiä on melko vähän, vanhoja kirkkoja ja muutamaa kotiseutumuseota lukuun ottamatta.
Kahviloita ja ravintoloita löytää jokaiselta pääsaarelta helposti. Parhaiten saaristotunnelmasta pääsee nauttimaan jos malttaa pysähtyä hetkeksi ja viipyä matkalla muutaman yön.
Kaarina-lehden kesätoimittaja Jaana Pakarinen matkusti Saariston rengastiellä 2.6–3.6.2020.