”Salassahan tällaiset yritykset pyrkivät toimimaan”– Viidesosa Kaarinan kaupungin siivouksista ulkoistettu

0

Suomessa hätkähdettiin, kun Helsingin Sanomat julkaisi 5.7. laajan artikkelin siivousalan ongelmista.

Useat siivousyritykset, joilta kunnat ja kauppaketjut ovat ostaneet palveluita, ovat HS:n mukaan käyttäneet hyväkseen maahanmuuttajataustaisten työntekijöidensä heikkoa asemaa. Räikeimmissä tapauksissa työntekijät ovat siivonneet kouluja viikon jokaisena päivänä ympäri vuorokauden. Palkkaa on annettu vain muutamalta tunnilta, tai palkkaa pyydettäessä työntekijä on irtisanottu tai pahoinpidelty.

Toisaalta moni alan yrityksistä toimii myös rehdisti ja lainmukaisesti.

Kaarinan kaupungin siivouspalveluista kerrotaan Kaarina-lehdelle , että suurin osa Kaarinan kaupungin siivoustöistä hoidetaan kaupungin työntekijöiden voimin. Noin 15–20% siivouksista ostetaan kuitenkin ulkopuolelta.

”Suomen laki ei toimi”

Yritysten taustat tarkistetaan Kaarinassa joka kerta. Kaupungin siivoustyön suunnittelijoilla on myös kokemusta ja tuntumaa lähiseudun siivousyrityksistä. Täysin aukottomaksi järjestelmää ei kuitenkaan pysty tekemään.

– Omiin korviini ei ole tullut tietoa siivousyritysten epäkohdista Kaarinasta tai edes lähiseudulta, mutta salassahan tällaiset yritykset pyrkivät luonnollisesti toimensa pitämän. Jokaisen siivouspalveluita ostavien on syytä pysähtyä tämän kysymyksen ääreen , miettii Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapasaari .

Kaarinan teknisen lautakunnan puheenjohtaja Mari Saario (vihr.) hoitaa yritysvastuuasioita myös työssään liiketoimintajohtajana kestävän liiketoiminnan konsulttitoimisto Gaiassa. Hän kertoo, että vastuullisiin hankintoihin on paljon ohjeita, ja kunta voi esimerkiksi vaatia yrityksiltä tiettyjä sitoumuksia tai raportointivastuita.

– Toisaalta mihin asti kunnan pitää valvoa, että yritys sitten toimii sitoumusten mukaan, esimerkiksi jos kyseessä on alihankkijan alihankkija, hän kommentoi.

– Lisäksi ongelmana on, että jos joku paljastaa väärinkäytöksen, Suomen laki ei ole toimiva. Avaintodistaja eli ihmiskaupan uhri menettää usein samalla oikeutensa olla maassa. Siksi näitä asioita on vaikea käydä läpi.

Näyttöä vaikea saada

Kaarinassa otetaan säännöllisesti itse siivottavaksi tiloja, joiden siivous on aiemmin ollut ulkoistettuna, ja vastaavasti uusia tiloja ulkoistetaan. Siten siivouspalveluissa pystytään seuraamaan kiinteistöjen kuntoa ja yritysten aiemman siivouksen tasoa. Lisäksi mikäli jokin yritys väittää tekevänsä siivoukset huomattavasti vähemmillä tunneilla kuin kaupungin oma väki pystyisi tekemään, hälytyskellot alkavat soida.

Saario kertoo, että lautakunnassa on tällä kaudella kiinnitetty erityistä huomiota hankintoihin. Urakoijat eivät saa esimerkiksi automaattisesti varsinaisen sopimuskauden jälkeisiä optiokausia.

Perustavana ongelmana kunnissa on se, että tarjouskilpailuissa laadulliset kriteerit ovat niin tulkinnanvaraisia, että kunta voi herkästi hävitä, mikäli niistä valitetaan oikeuteen, kuten Kaarinassa on käynyt. Mikäli taas pelkkä hinta on kriteerinä, avataan ovi yrityksille, jotka saavat hinnan painettua alas epäasiallisilla keinoilla. Jotta asiattomasti työntekijöitään kohtelevan yrityksen voisi sulkea pois tarjouskilpailusta, kunnalla on oltava virallista näyttöä epäkohdista, ja sen saaminen voi olla työlästä tai mahdotonta.

– Ja jos kunta kiristää hankinnoissaan paljon muotovaatimuksia, pienten ja keskisuurten paikallisten yritysten voi olla vaikea täyttää niitä, Saario muistuttaa.

Myös reiluja yrityksiä

– Olisi väärin nyt viisastella, että ehdottomasti voidaan tehdä jotain paremmin. Aina voidaan. Niin kauan kuin markkinat ovat hintavetoisia, on kuitenkin mahdollista riistolla saada ainakin lyhytaikaisesti voittoja. Ihmiskaupan markkinat muodostuvat siitä, että riittävän moni taho ajattelee, että ei juuri tässä hankinnassa ole niin väliä tai kunhan saadaan mahdollisimman halvalla, Mari Saario miettii.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan siivousalalla on ollut ongelmia yrityksissä Super Moon Cleaning (SMC), Hokkinen Palvelut, Dysnomia, DSN, Cashmatic, Staffig Group, Starstaff, Sanitex, CMT Palvelut, SiPe Ou ja SOL Palvelut.

Sen sijaan asianmukaisesti on Helsingin Sanomien mukaan toimittu ainakin Coorissa, RTK:ssa, Lassila & Tikanojassa, ISS Palveluissa, Siskon Siivouksessa ja Leo Cleanissa.