Teatteri kurkistaa esihistoriaan: Arkeologin arvoitus saa ensi-iltansa Piispanpäivillä

0
Meriryhmään kuuluu Aliisa Kallio, Karoliina Illi ja Andy Pilke. Arkeologin arvoitus! -esityksessä mukana rooleissa on myös nukkehahmoja.

Liikemies Janne Kultalusikka himoitsee muinaisesineitä, joita etsimään hän palkkaa arkeologi Heli Kuoppalan. Yhdessä Aika Mäyränsä kanssa arkeologi uppoutuu seikkailuun ja pääsee matkaamaan rauta-, pronssi- ja kivikaudella.

Tämä on lähtökohta Arkeologin arvoitus! -lastenteatteriesityksessä, joka saa ensi-iltansa Piispanpäivillä Kuusiston linnanraunioilla lauantaina.

Esityksen takana on turkulainen Meriryhmä-teatterikokoonpano, johon kuuluvat Karoliina Illi, Andy Pilke ja Aliisa Kallio.

Jälkimmäiset ovat pariskunta ja Kallio ja Illi puolestaan luokkakavereita Turun Taideakatemiassa, jossa he opiskelevat neljättä vuotta teatteri-ilmaisun ohjaajiksi.

Meriryhmä on tuttu kaikille kaarinalaisille viime vuoden tokaluokkalaisille.

– Meillä oli Muovimysteeri-niminen näytelmä, jota kävimme esittämässä Kaarinan kouluissa, Aliisa Kallio kertoo.

Esihistoriaa tutuksi

Arkeologin arvoitus! -esitys on saanut inspiraationsa Ilari Aallon ja Elina Helkalan lastentietokirjasta Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita – nuoren arkeologin käsikirja.

– Olen toiselta koulutukseltani arkeologi, ja olin Ilarin kanssa samalla vuosikurssilla, Kallio kertoo.

Kun Aalto ja Helkala halusivat teoksessaan popularisoida arkeologiaa ja esihistoriaa lapsille kirjan avulla, Meriryhmä haluaa tehdä saman teatterin keinoin.

– Mutta ei kuitenkaan mitenkään tylsästi, vaan hauskasti. Esityksessä on arkeologia pohjalla, tarina on mielikuvitusta, ja siinä on seikkailua, draamaa ja komediaa, Kallio kuvaa.

Hän kertoo, että esityksen jälkeen voi halutessaan tulla keskustelemaan arkeologisista faktoista. Myös esityksen pohjalla olevaa kirjaa on myytävänä esityksen jälkeen.

Näytelmän kuluessa katsomossa olevat lapset saavat myös osallistua siihen, mitä esityksessä seuraavaksi tapahtuu.

Nuket suuressa roolissa

Esityksessä arkeologia esittää Karoliina Illi. Andy Pilke on puolestaan näytemän pahis, liikemies Janne Kultalusikka. Isossa roolissa näytelmässä ovat myös suuret nuket, jotka Meriryhmä on itse tehnyt. Elävännäköiset päät niille on muovannut Pessi Pajunen.

Aika Mäyrän lisäksi esitykseen kuuluu viisi ihmishahmoista nukkea: Kivikauden metsästäjä Ragnas, pronssikaudella elävä 14-vuotias poika Skagian, rautakaudella elävä 13-vuotias Aamu, hänen äitinsä Mielikki sekä kivikautinen shamaani Urd.

Näytelmä on suunnattu yli viisivuotiaille.

– Mutta kyllä pienemmätkin voivat sitä tulla katsomaan vanhempiensa seurassa. Myös aikuisille tässä on katsottavaa, tekijät sanovat.

Piispanpäivät

  • Perinteiset Piispanpäivät järjestetään Kuusistossa lauantaina 1.8.
  • Maksuttomat Arkeologin arvoitus! -teatteriesitykset ovat linnanraunioilla kello 14 ja 16.
  • Kello 15 on vuorossa Kaarinan oppaiden rauniokierros lapsille.
  • Kaarinan seurakunta järjestää kello 12 Mysteerio Buffo -esityksen Kuusiston kirkon pihassa.
  • Keskiaikahenkistä tarjoilua on kello 13 alkaen Kanttorilan pihassa.
  • Linnanraunioiden kesäkioski on avoinna kello 13–17. Kuusiston Taidekartanon näyttely ja kahvila ovat avoinna lauantaina kello 13–17.