Voivalaan kätkeytyy unohdettu alppiruusuaarre

0
Arvion mukaan metsikössä kasvaa parisenkymmentä alppiruusua. Kuvat ovat keväältä: tällä hetkellä alppiruusu ei enää kuki.

Voivalassa, uusien asuinrakennusten, Voivalan päiväkodin ja Voivalan juhlakartanon läheisyydessä on metsikkö, joka kätkee uumeniinsa yllätyksen. Paikassa kasvaa useita alppiruusuja, joiden korkeus kertoo, että uusia ne eivät ole.

– Alppiruusuja on arviolta parisenkymmentä, ja korkeimmat niistä ovat jopa viisimetrisiä. Niiden alle pääsee kävelemään, kertoo lähialueella asuva Jouni Marttila.

Marttila kiinnostui alppiruusujen alkuperästä liikkuessaan alueella. Hän kertoo, että paikka on kuitenkin pysynyt hyvin varjeltuna salaisuutena, eivätkä edes kaikki lähistöllä asuvat siitä tiedä.

– Kyselin Rauhanlinnan Facebook-ryhmässä tästä ja moni kertoi, että paikka on aivan uusi tuttavuus, Marttila sanoo.

Facebookissa hän myös kyseli, josko joku tietäisi enemmän paikan historiasta.

– Vaikea siitä oli tietoa löytää, mutta ilmeisesti 1980-luvun alussa silloinen kaupunginpuutarhuri on yhteistyössä paikalla olleen Hortuksen kasvilaboratorion kanssa kokeillut istuttaa tänne alppiruusuja ja nämä ovat niiltä ajoilta, Marttila kertoo.

Toiveissa alppiruusupuistoMarttila toivoo, että paikka kunnostettaisiin ja siitä saataisiin kaupunkilaisille käyntikohde. Niinpä hän vinkkasi alueesta päättäville tahoille, jotka ottivatkin kopin asiasta. Nyt Kaarinan kaupunginvaltuuston keskiryhmät ovat tehneet alueen kunnostamisesta valtuustoaloitteen.

– Jo pienellä siistimisellä paikasta saisi kivan virkistysalueen, sanoo kaupunginvaltuutettu Åsa Gustafsson.

Varsinaista kaikille avointa alppiruusupuistoa ei paikassa ole koskaan ollut, mutta Gustafssonin mukaan nyt siitä olisi helppo sellainen tehdä. Hän vertaa aluetta Raision alppiruusupuistoon, jota tullaan ihastelemaan kauempaakin.

– Lähellä on myös päiväkoti, joka voisi käyttää aluetta ulkoillessaan, hän sanoo.

Valtuustoaloitteessa halutaan, että alue kunnostetaan asukkaiden käyttöön puistoksi muun muassa raivaamalla siellä kasvava vesakko ja ylikasvanut pohjakasvillisuus. Raivaustyön voisi tehdä yhteistyössä Livian kanssa.

– Tällainen ei vaatisi kaupungilta suuria investointeja, ja pienellä vaivalla saataisiin paikasta kiva virkistysalue, Gustafsson toteaa.