Häh: Kaarinalaisessa päiväkodissa koronatartunta: miksi päiväkodin nimeä ei kerrottu?

0
Leikkiputki päiväkodista. Kuvituskuva.

Kaupunki tiedotti viikko sitten, että kaarinalaisessa päiväkodissa on havaittu koronatartunta. Toisin kuin esimerkiksi Turku, Kaarina ei paljastanut tiedotteessaan, mistä päiväkodista on kyse. Niukka tiedostuslinja käynnisti sosiaalisessa mediassa huhumyllyn, jossa yritettiin puskaradion kautta selvittää päiväkodin nimeä.

Kaarinan kaupunki perustelee, ettei päiväkodin nimeä julkaistu asianomaisten yksityisyyden suojan takia. Perustelu herättää kummastusta, koska useat muut kaupungit ovat valinneet toisenlaisen tiedotuslinjan.

Miksi Kaarina ei kertonut päiväkodin nimeä, sosiaali- ja terveysjohtaja Mikko Pakarinen?

– Kaupungin viestintä on laatinut yhdessä kaupungin johdon kanssa yleisohjetta koronatapauksista viestinnästä. Linjauksemme mukaan tarkoitus on suojata sairastuneiden ja altistuneiden yksityisyyttä sekä estää väärän tiedon leviäminen. Tiedottamisen sisällön suunnittelu ja laajuus vaatii aina tapauskohtaista harkintaa. Esimerkiksi riskit yksityisyyden suojalle ovat erilaisia pienissä ja suurissa yksiköissä. Myös toiminnan laatu ja tilojen käyttötavat ovat erilaisia.

Kerrottaisiinko siis päiväkodin nimi silloin, jos kyse olisi isosta yksiköstä?

– Kyse on aina tapauskohtaisesta harkinnasta. Meillä ei ole olemassa raja-arvoa sille, mikä on pieni tai suuri yksikkö.

Päiväkodin altistumattomien lasten vanhemmille ja muille mukana toiminnassa olleille altistumattomille henkilöille on kyllä tiedotettu tartunnasta päiväkodin kautta.