Häh: Miksi peruskoulu ja päivähoito kallistuivat Kaarinassa?

0
Yhden peruskoululaisen saaman opetuksen hintalappu oli Kaarinassa viime vuonna yli 8000 euroa.

Kaarina-lehti uutisoielokuussa, että Kaarinassa yhden peruskoululaisen saaman opetuksen hintalappu oli viime vuonna yli 8000 euroa. Kahdessa vuodessa hinta oli noussut 607 eurolla. Lukija otti yhteyttä ja ihmetteli, miksi kulut olivat yhtäkkiä kasvaneet niin paljon.

Controller Vilma Tikakoski Kaarinan kaupungista selittää, että taustalla on useita syitä.

Kaupungin vuosiviikkotuntien määrä oli kasvanut kahdessa vuodessa peräti 480 tunnilla. Tämä vastaa noin 20 opettajan palkkausta ja miljoonan euron kustannuslisäystä vuodessa. Kolmasosa oppilaista on nyt väistötiloissa, joiden vuokrat ovat lisänneet kustannuksia vuodessa 0,9 miljoonalla eurolla. Tarvikemäärärahoja on lisätty. Oppilasmäärä on kasvanut Kaarinassa 140 oppilaalla.

Nämä muutokset ovat nostaneet oppilaskohtaisia kustannuksia 1500 eurolla. Toisaalta menojakin on ollut vähemmän, erityisesti ostopalveluissa, kun kaarinalaisia on ollut vähemmän oppilaina muissa kunnissa.

Päivähoidon hinta yhtä lasta kohti oli kasvanut kahdessa vuodessa peräti 1211 eurolla. Tikakoski kertoo, että perheet laittavat lapsensa nykyään useammin hoitoon kuin hoitavat heitä kotona: päivähoidossa olevien osuus on kasvanut 66%:sta 71%:iin. Samalla alle 3-vuotiaiden ja tuen tarpeisten lasten määrä on kasvanut, ja heidän kustannuksensa ovat suuremmat kuin muiden lasten.

Lisäksi lasten kokopäivähoidon määrä kasvoi asiakasmaksulain tehtyä kokopäivähoidosta aiempaa houkuttelevamman. Samaan aikaan edullisimman hoitomuodon eli perhepäivähoitajien määrä on Kaarinassa vähentynyt ja kalliin eli vuorohoidon lisääntynyt.