Jere Järvisen kolumni: Suomen historian suurin sarjamurhaajako?

0

Ruutu alkoi romantisoida kenties Suomen suurinta sarjamurhaajaa.

Maanantaina alkaneessa Katiska-dokumenttisarjassa mies kertoo tarinaansa siitä, miten hänestä kenties tuli Suomen johtava huumediileri. Mies todennäköisesti vasikoi kaverinsa ja pääsi vapaalle jalalle ja matkustelee edestakaisin Eurooppaa, matkustuskielloista ja mahdollisista tulevista tuomioista huolimatta. Miestä säälitään, kun pääsi raukka laihtumaan lyhyen tutkintavankeutensa aikana.

Voi raukkaa. Olet toki ansainnut ohjelmasi ja sorretun kansansankarin maineesi.

Samaan aikaan täällä pohjolassa viime vuonna kuoli enemmän ihmisiä kuin koskaan, tuliaisiisi.

Tilastokeskuksen mukaan 261 ihmistä menetti henkensä. Eniten tuliaisesi murhasi 20–29 vuotiaita nuoria. Vertauksena: koronakuolemia on Suomessa ollut 331.

Huumausainerikoksia vuonna 2016 oli 25 229.

1990-luvulla oli ongelmana oli hakijat, aikuiset, jotka välittivät alkoholia nuorille. Heitä peloteltiin, että jos nuori, jolle olet alkoholia välittänyt, tekee sen vaikutuksen alaisena rikoksen, olet osasyyllinen rikokseen. Mites mahtaa olla sinun laitasi: 25 229 rikosta ja 261 murhaa.

Toivottavasti kuitenkin saat unta? Toivottavasti unta saavat myös 25 229 rikoksen sivulliset uhrit ja 261 menetetyn sielun vanhemmat ja omaiset. He, kuten minäkin, varmasti arvostavat panostasi yhteiskunnan hyvinvoinnille.

Lopuksi haluan vielä kiittää Ruutua, kun teette työstäni niin paljon helpompaa ja merkityksellisempää.

Jere Järvinen

Merkityksellistä nuorisotyötä vuodesta 1995.

Kaarinan valtuuston pj (sd.).