Kaarinan kunnallisvero noussee ensi vuonna – budjetin raami lyötiin lukkoon

0

Kaarinassa ryhdytään sorvaamaan ensi vuoden talousarviota. Työ ei ole helppoa: mikäli mitään ei muuteta, Kaarinalle kertyy ensi vuonna 8 miljoonaa euroa alijäämää.

Kaarinan kaupunginhallitus sai maanantaina eteensä talousarvioraamiehdotuksen, jonka mukaan Kaarinan kunnallisveroprosenttia nostetaan ensi vuonna 0,75 prosenttiyksikköä. Kaarinan veroprosentiksi tulee silloin 20,5. Lisätuloja odotetaan 5,5 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus ei niellyt ehdotusta yskimättä, vaan Mikko Aaltonen kokoomuksesta ehdotti pienempää veronkorotusta, vain 0,5% prosenttiyksikön suuruista. Hän sai kannatusta perussuomalaisista mutta ehdotus kaatui kuitenkin äänin 8–5.

Kaarinassa siis ryhdytään muotoilemaan ensi vuoden budjettia siltä pohjalta, että kuntalaiset maksavat jatkossa tuloistaan kotikaupungilleen 0,75 prosenttiyksikköä enemmän kuin ennen.

Veronkorotus ei kuitenkaan riitä. Poistojen jälkeen raamin tulos on 2,5 miljoonaa euroa alijäämäinen. Jotta menot ja tulot saataisiin tasoihin, säästöjä ja leikkauksia täytyy lisäksi tehdä.

Henkilöstökulujen lasketaan nousevan 2,05% kunta-alan työehtosopimusten vuoksi. Tästä kertyy lisämenoja 1,7 miljoonaa euroa. Lisäksi hoitajamitoitusmuutos nostaa ikäihmisten ostopalvelua 2,5%:lla (0,7 miljoonalla eurolla). Erikoissairaanhoidon kustannusten oletetaan nousevan 2,5% (1,1 miljoonaa euroa).

Investointien kokonaishinnaksi on arvioitu 36 miljoonaa euroa. Raamiesityksessä on varauduttu koulujen rakennustöihin, Kuovinkadun päiväkodin remonttiin tai korvaajaan, uimahallin peruskorjaukseen sekä esteettömän kuntosalin, uuden paloaseman ja Hovirinnan rantaravintolan rakentamiseen.