Kaarinastakin löytyi valkoisia mustikoita

0
Koko valkomarjainen laikku on yleensä samaa mustikkayksilöä.

Kaarina-lehden lukija Moonika Dauksch törmäsi viime viikolla mustikkametsässä Piikkiössä Tammisillassa outoon näkyyn: mättäät notkuivat mustikoita – valkoisenaan. Muuten marjat olivat kuin tavallisia mustikoita, mutta väri oli hailakanvalkoinen.

– En ollut koskaan ennen edes kuullut valkoisista mustikoista! Myöskään kukaan omista tutuistani ei ole törmännyt valkoisiin mustikoihin, kommentoi Dauksch.

Valkoiset mustikat ovat harvinaisia, mutta silloin tällöin niitä voi tulla vastaan. Kasvitieteilijä ja luontotoimittaja Seppo Vuokko kertoo Suomen Luonnon verkkosivuilla, että valkoisia mustikoita löytyy aika ajoin eri puolilta maata, keskimäärin yksi laikku muutamaa sataa neliökilometriä kohti.

Valkoinen väri johtuu siitä, että kasvin perimässä on virhe, joka estää mustikkaa valmistamasta antosyaania, joka antaa mustikalle sen voimakkaan sinisen värin. Myös lehtien väri on hieman erilainen näillä mustikoilla kuin muilla, eikä se hehku ruskan aikaan punaisena.

Kellertävillä vadelmilla on kyse samasta perimävirheestä.