Koronatilanne yhä Kaarinassa pysähtynyt – Pysy kotona, vaikka flunssaoireet olisivat vain flunssaa

0

Kaarinan koronavirustilanne on edelleen hyvä: uusia tapauksia ei ole ilmaantunut viime viikon jälkeen. Myöskään uusia altistuneita ei ole ollut Kaarinassa.

Edellisen kerran Kaarinassa otettiin positiivinen koronanäyte kolmisen viikkoa sitten. Kokonaisuudessaan Kaarinassa on ollut 16 koronapositiivista henkilöä.

Tämänhetkiset koronamäärät heijastelevat sitä, miten ihmiset ovat käyttäytyneet heinäkuussa. Se, mikä vaikutus on elokuun töihin ja kouluihin paluulla, nähdään vasta parin viikon päästä.

Kaarinan johtava lääkäri Antti Sandén muistuttaa, että työpaikoilla ja kouluissa on syytä pitää kiinni hyvästä käsihygieniasta ja siitä, että yskii ja aivastaa hihaan tai kyynertaipeeseen eikä sinne tänne.

– Ja vähääkään kipeänä, kuten pienessä flunssassa, ei lähdetä minnekään, missä tapaa ihmisiä.

Ihmisistä on syytä pysyä erillään silloinkin, kun omat oireet osoittautuvat koronatestissä tavalliseksi flunssaksi. Flunssan leviäminen kuormittaa yhteiskunnan testikapasiteettia. Lisäksi moni ihminen, työpaikka ja laitos joutuisi koronaepäilyn vuoksi hermoilemaan ja järjestelemään kalenteria uusiksi.

Haastatteluhetkellä valtio ei ollut vielä antanut Suomeen maskisuositusta, jossa olisi kehotettu ihmisiä käyttämään julkisilla paikoilla hengityssuojainta.

Sandén painottaa, että jos maskia käyttää, sitä on käytettävä oikein. Väärin käytettynä hengityssuojaimesta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Se luo myös herkästi väärää turvallisuudentunnetta.

– Näen jatkuvasti kentällä ihmisiä, jotka käyttävät maskia väärin. Esimerkiksi reunoilta auki oleva maski päästää viruspartikkelit helposti ympäristöön, samoin jos maskin asentoa korjailee. Maskia riisuttaessa on myös katsottava tarkkaan, mihin käytetty maski koskee.