
Kaikkien mielestä ei kannata – piispanristiläisten iloksi. Hartwallin entinen panimokiinteistö Piispanristillä on tänä vuonna syntymässä uudelleen leuat loksauttavaksi taideteokseksi.
Alueen maamerkki, Hartwallin entinen tornitalo eli Piispantorni, loistaa nyt sinisenä taivasta vasten ja näkyy kauas puiden latvojen yläpuolelle. Oikean kokoinen sinivalas ui rakennuksen kyljessä. Tornin kahdella muulla ulkoseinällä on yli kymmenmetriset pyöreät ikkunat sekä läikehtivää julkisivupintaa, jonka väri vaihtuu katselukulman ja sään mukaan. Pimeän aikaan valaistus saa rakennuksen pinnan näyttämään liikkuvalta. Varastorakennukseen tornin viereen on tullut ruosteinen väri kuvaamaan rantakalliota.
Lisää on tulossa. Kuvataiteilija Mauri Kosonen kertoo, että lähiviikkoina haetaan rakennuslupaa pihan muutoksille. Alustavasti pääsisäänkäynti ilmestyisi valaan ja Piispanristin lammen puolelle. Pihasta aiotaan rantanäkymän kaltaista: turkoosia lasimurskaa, joka näyttää meren pinnalta, rantahiekkaa sekä liuskekiveä.
”Erikoisimmatkin ideat sai toteuttaa”
42-vuotiaalla Kososella on muitakin tunnettuja julkisia taideteoksia. Turku Energian 11-metrisen kaasupallon pintaan on heijastettu hänen Window of the Sun ja Elements -videoteoksensa. Luolavuoren kaukolämpötunnelin suuaukolta löytyy Kososen ympäristötaideteos Vuorenneito , Naantalin pikatien varrelta kaukolämpöpumppaamon suuaukolta Vuorenpeikon temppeli . Artukaisissa Kososen valotaideteos näkyy Turku Energian höyryntuotantolaitoksen julkisivussa.
Piispantornin Big Blue on Kososen tähänastisista töistä ylivoimaisesti suurin.
– Olemme kohta kaksi vuotta tätä työstäneet. En ole aiemmin saanut olla näin kokonaisvaltaisesti mukana rakennuksen visuaalisessa suunnittelussa, hän selittää.
Kosonen päätyi Piispantorniin arkkitehti Heimo Paukkusen ehdottamana. He tunsivat toisensa aiemmista projekteista.
– Arkkitehdin ja tilaajan kanssa päädyimme siihen, että taide-elämys syntyisi koko kokonaisuudesta, sekä ulko- että sisätiloista ja pihalta, Kosonen kertoo.
– Julkisivusaneerauksen pääurakoija Teräselementti Oy on hämmästyttävän hyvin pystynyt toteuttamaan erikoisimmatkin ideat.
Kosonen on turkulainen mutta pyörinyt nuorena Kaarinassa pelaamassa jalkapalloa ja bänditreenikämpällä.
90-kiloisia lasilevyjä
Piispantornia katsellessa mittasuhteet alkavat silmissä heittää. On vaikea käsittää, että valas on 25-metrinen.
Taideteosseinä koostuu digipainetuista, karkaistuista lasilevyistä, jotka vaikuttavat kohtalaisen pieniltä mutta ovat todellisuudessa 3,5 metriä korkeita ja 1,25 metriä leveitä. Ne painavat 90 kiloa kappaleelta.
Niitä on tarvittu 189 kappaletta.
– Sinivalaan originaali on muuten tehty puu- ja vesivärimaalauksena. Se on kuvattu, suurennettu ja yhdistetty vedenalaisiin valokuviin, paljastaa Kosonen.
– Jos sitä katsoo kiikarilla, voi huomata puuvärein tehtyjä ääriviivoja.
Sisätyöt seuraavaksi
Piispantornin julkisivusaneeraus on valmistumassa elo-syyskuussa.
Vielä osa laseista ja teräslevyistä odottaa kiinnittämistään, rakennustelineet kuorruttavat tornia ja työmiehiä hyörii töissä.
Kun julkisivu on valmis, keskitytään sisätiloihin.
– Sisällä on esimerkiksi vanha tankkivarasto, johon suunnitellaan kolmea uutta kerrosta. Se on betonipylväikköineen huikea, katedraalimainen tila, toteaa Kosonen.
Vielä toimittajaa ei päästetä turvallisuussyistä katsomaan sisälle.
Piispantorniin on suunnitteilla uusia yritystiloja 2700 neliömetrin verran. Tavoitteena on, että uudet yritykset voisivat muuttaa sisään keväällä 2022.
Lammen rannalle, eri omistajan tontille kaavoitetaan parhaillaan uusia kerrostaloja. Piispantornilla on mietitty huolestuneina sitä, peittävätkö ne maisemassa taideteosta.
Hartwallin entiseen panimoon kuuluu myös useita muita, matalampia 1970-luvun rakennuksia, joille ei vielä ole tehty mitään. Ristiriita niiden ja hohtavan Piispantornin välillä on iso.
– Niistäkin on jo joitakin ajatuksia, kommentoi Kosonen eikä paljasta enempää.