Lauri Höyssän kolumni: Älä tuomitse harrastusta kokeilematta

0

Partio. Se määrittyy monien ihmisten päässä järjestöksi, jossa lapset voivat opetella solmuja, vuolemista ja teltassa nukkumista. Tämä oletus ei sinänsä ole virheellinen. Se esittää yhdenlaisen partiolaisen, ahkeran sudenpennun. Yhtä lailla partio on tätä tekstiä kirjoittavan lukiolaisenkin harrastus. Suuri osa siitä on tietokoneella työskentelyä ja kokouksissa istumista, mutta partiotoimintaa yhtä lailla.

Tämä on vain yksi esimerkki stereotypioista, joita liittyy yleisesti harrastuksiin ja vapaa-ajanvietteisiin. Varsinkin nuoret usein tuomitsevat harrastuksen heille epäsopivaksi kertyneiden ennakkoluulojen pohjalta.

Vaikka peruskoulun liikuntatunnit eivät olleet sinun juttusi, saattaisit tykätä vaikkapa parkourista tai keppihevosratsastuksesta. Tai vaikka et lapsena tykännyt vesiväreillä maalaamisesta, voisi digitaide saada sinut koukkuunsa. Vaikka et tykännyt peruskompin hakkaamisesta musiikinopettajan johdolla, voisi tiskijukkana toimiminen olla tuleva intohimosi. Uusia mahdollisuuksia syntyy joka päivä.

Toinen väärinymmärrys on siinä, mitä kaikkea voi harrastaa. Varsinkin nuorten joukossa harrastus-sana yhdistyy helposti vain urheiluun, vaikka se on vain murto-osa erilaisista harrastuksista. Erilaiset kulttuurin tuottamis- ja kulutusmuodot ovat hienoja harrastuksia, olivat ne sitten kirjoittamista, soittamista, maalaamista tai mitä tahansa. Internetistä voi löytää apua ja julkaisumahdollisuuksia kaikkiin taiteen muotoihin. Yksi hieno harrastusmahdollisuus on yhdistystoiminnassa mukana oleminen. Erilaisia mahdollisuuksia kyllä löytyy.

Kolmas yleinen ennakkoluulo on harrastuksen luuleminen täysin toiselle väestönosalle suunnatuksi. Esimerkiksi partiota luullaan usein vain alakoululaisten puuhailuksi, jossa entiset sudenpennut sitten auttavat. Tätä harhakäsitystä vastaan taistellakseen partiojärjestöt järjestävät nuorison ja aikuisten rekrytointitapahtumia mainostamaan harrastuksen kaikenikäisyyttä. Toisena esimerkkinä voitaisiin katsoa vaikka lukupiirejä. Vaikka sekin monilla yhtyy mielessä keski-ikäisiin ja sitä vanhempiin naisiin, pyöri minunkin lukiollani viime vuonna nuorille suunnattu kirjakerho. Ei kannata tuomita harrastusta ilman kokemusta.

Lauri Höyssä

Lukiolainen Littoisista