Niin pohjoiseen kuin purjeveneellä pääsee – Sudenpennuille tarvitaan jälleen uusia vetäjiä

0
Nelosmatkis purjehdittiin Oulusta Turkuun. Ensimmäisen illan kaunis auringonlasku Perämerellä. Kuvassa Paavo Granström ja Eetu Ahokas.

Kaarinalainen meripartiolippukunta Kuusiston Linnanyrjänät tekee kesäisin pitkiä matkapurjehduksia Santa Katarina -purjeveneellään. Tänä kesänä lippukunta päätti lähteä niin pohjoiseen Itämerellä kuin purjeveneellä pääsee.

– Muutakaan hyvää suuntaa ei koronakesänä ollut, ja tänä kesänä oli aikaa ja resursseja tehdä näin pitkä reissu. Pohjoinen on suunta, missä pääsee Suomen rajojen sisällä merellä pisimmälle, kertoo aluksen venevastaava, 19-vuotias Antti Silander, joka oli mukana koko 35 päivän mittaisen matkan.

Hänen tietojensa mukaan lippukunta ei ole aiemmin käynyt purjehtimassa Raumaa pohjoisempana.

Kaukaisin satama, jossa lippukunta kävi, oli Tornio. Vieläkin pohjoisemmas olisi päässyt, mutta silloin olisi pitänyt purjehtia Ruotsin puolelle, jonka koronatilanne on huomattavasti huonompi kuin Suomessa.

Uudenkaupungin jälkeen toiset huviveneet katosivat maisemasta.

– Aika yksin saimme purjehtia. Missään ei ollut ruuhkaa. Palveluita oli kuitenkin riittävästi.

Uudenkaupungin jälkeen ei myöskään ollut enää saariston suojaa. Santa Katarina kulki avomerellä ja näkyvissä oli vain yksi ranta, Suomi.

– Avomerellä auringon nousut ja laskut ovat aina näyttäviä. Silloin on hieno tunne olla yksin keskellä merta, Silander kommentoi.

Vesi oli uimiseen yhtä lämmintä läpi matkan, 20-asteista.

Nuorin purjehtijoista oli 11-vuotias. Sudenpentuja ei vielä päästetä mukaan pitkille matkapurjehduksille, vaan he tutustuvat merenkäyntiin ensin muutaman vuoden iltapurjehduksilla.

– Pääsevät ohjaamaan venettä ja nostamaan purjeita, Silander kuvailee.

Partiovuosi on vähitellen alkamassa, ja uusia innokkaita sudenpentuja on jälleen tulossa kaarinalaisiin lippukuntiin. Useimmat lippukunnat kamppailevat kuitenkin sen kanssa, että johtajia ei ole tarpeeksi. Myös Kuusiston Linnanyrjänät etsii uusia johtajia.

Aikaisempaa partiokokemusta ei tarvita, vaan lippukunta perehdyttää ja kouluttaa pestiin. Harrastuksen voi myös aloittaa yhdessä oman lapsen kanssa.

12-metrinen Santa Katarina lähti ensin Turusta Helsinkiin, sitten Helsingistä Poriin, Kaskisiin, Vaasaan, Ouluun ja Tornioon. Paluumatkalla käytiin muun muassa Pietarsaaren ja Maarianhaminan kautta. Meripeninkulmia kertyi noin 1700 eli runsaat 3000 kilometriä. Matka tehtiin neljässä osassa, joissa suurin osa 25-henkisestä miehistöstä vaihtui.