Oletko ennen käynyt metsässä?

0
– Kannattaa rohkeasti kokeilla! kehottaa 44-vuotias Anette Saarinen. Hippo-maastopyörätuoli on tarkoitettu liikuntaesteisille. Siinä on ilmatäytteiset renkaat, takana työntöaisa ja edessä vetonaru. Sen saa pieneen tilaan, ja se on koottavissa ilman työkaluja. Jarruja tuolissa ei ole.

Heinäsirkat sirittävät Rauhalinnan luontopolulla. Aurinko paistaa lämpimästi, perhoset lentelevät. Kuusistonsalmi kimmeltää, ja niityllä näkyy hevosia laiduntamassa.

Irtosora ropisee askelten alla, ja juuret tekevät matkasta pomppuista. Tälle reitille ei olisi pyörätuolilla asiaa.

Silti luontopolulla on mukana Anette Saarinen , joka on syntymästään saakka ollut vammainen ja tavallisesti riippuvainen sähköpyörätuolista.

Saarinen hymyilee auringonpaisteessa leveästi. Hän on mukana maastopyörätuolissa.

Maastopyörätuoli on uusi tulokas Kaarinassa, ja vastaavia löytyy vain harvasta kunnasta. Sillä pääsee kulkemaan reiteillä, jotka eivät ole esteettömiä, ja jopa uimaan luonnonvesiin. Se kulkee hyvin myös hiekkarannalla, se kelluu, ja sen voi rullata luonnonvesistöön.

– Hyvinkin heikkokuntoiset voivat käyttää tätä maastopyörätuolia, kehuu Henna Luoma , Kaarinan vammaispalveluiden toimintakeskuksen Tiklin johtaja.

Mikäli käsivoimat ovat kunnossa, maastopyörätuolilla voi liikkua omin päin. Muuten mukaan tarvitaan avustaja. Mikäli mennään vaativille metsäpoluille, avustajia kannattaa varata kaksi.

Ja metsään nyt suunnataan. Kärrypolulta poiketaan varjoon vaahteroiden joukkoon, poukkoilevalle kumpuilevalle polulle, ylös mäkeä. Jukka Haroma Lions Club Littoisista työntää, Jarkko Koskinen samasta yhdistyksestä vetää, ja jyrkimmistäkin mäistä selvitään.

Haroma ja Koskinen ovat mukana syystä. Viiden tuhannen euron hintainen maastopyörätuoli on Lions Club Littoisten lahjoitus Kaarinan kaupungille, ja siihen saatiin myös Arne Ritari Säätiön avustus.

– Oletkos ollut ennen metsässä? Kaarinan erityisliikunnan suunnittelija Päivi Mecklin kysyy Anette Saariselta.

– En! Vain puistossa, Saarinen vastaa.

– Eikös kävelyttäjiä tarvittaisi tämän käyttöön aika paljon? Jarkko Koskinen kysäisee maastopyörätuolia vetäessään.

– Kyllä, vammaispalveluissa olisi paljon tarvetta myös apukäsille! vastaa Mecklin.

Maastopyörätuolin saa maksutta lainaan Kaarinan vammaispalveluista. Sitä voi varata netistä sivulta kaarina.fi/lainaasoveltaviavalineita.