Omatoimirastit tulivat jäädäkseen: Turun Suunnistajat jatkaa korona-ajan omatoimirasteja Kuusiston linnanraunioilla

0
Turun Suunnistajien seuramaja Alppila sijaitsee Kaarinassa Rauvolassa.

Koronakeväänä moni seura ja yhdistys keksi uusia toimintatapoja, jotta harrastaminen olisi mahdollisimman turvallista myös epidemia-aikaan. Näin myös Turun Suunnistajat, joka otti keväällä käyttöön omatoimirastit.

– Omatoimisuunnistus otettiin käyttöön monessa suomalaisessa suunnistusseurassa yhtä aikaa, mutta ensimmäisten seurojen joukossa me olimme sitä ideoimassa, Jarmo Jerkku kertoo.

Normaalisti viikkorastit toimivat siten, että rastit ja niiden sijainnit kerrotaan harrastajille yhdeksi illaksi, jolloin suunnistajat lähtevät kaikki niitä saman illan aikana etsimään. Omatoimisuunnistuksessa rastit ovat kohteissa viikon ajan, jolloin suunnistamisen aikataulu joustaa.

Omatoimirastit ovat olleet pidettyjä, ja niiden käyttöä pidennettiin keväästä kesälle. Turun Suunnistajilla oli 28.7. saakka myytävänä omatoimisuunnistuksen kesäpaketti, johon kuului karttoja omatoimirasteineen eri alueille.

– Omatoimirasteista on tykätty, ja niitä kysytään paljon. Moni tykkää, että ne ovat vaihtelua viikkorastien ja kiintorastien rinnalla, Jerkku sanoo.

Omatoimirasteille pääsee vielä


Heinä-elokuun vaihteessa omatoimirastit pääosin kerättiin maastosta pois. Poikkeuksena on kuitenkin Kuusiston linnanrauniot, joille Turun Suunnistajat myyvät yhä karttoja, ja alueella pääsee omatoimisuunnistamaan elokuussakin.

Elokuussa Neo-rastit sisältävät myös omatoimirasteja. Turun Suunnistajat järjestävät Neo-rasteja yhdessä RastiPiikkiön ja Hirvensalon Heiton kanssa. Rastit järjestetään maanantaisin eri alueilla. Jerkku kertoo, että 17.–23.8. Neo-rasteja ei järjestetä, mutta silloin pääsee taas omatoimisuunnistamaan.

– Omatoimirastit löytyvät silloin Kaarinasta Alppilasta, hän sanoo.

Seuramaja Kaarinassa


Turun Suunnistajissa on paljon kaarinalaisiakin jäseniä ja seura suunnistaa usein Kaarinan alueella.

Myös seuramaja Alppila sijaitsee Kaarinassa Rauvolassa.

– Seuran vanha maja Lausteella kävi pieneksi 1980-luvun lopussa, ja tarvittiin uusi maja. Alppila saatiin vuokrattua 1990-luvulla ja seuran aktiiviset jäsenet kunnostivat sen 1990-luvun puolivälissä, Jerkku kertoo.

Alppila on toiminut aikoinaan läheisen kartanon työmiesten asuntolana. Rakennusta vuokrataan myös muille yhdistyksille.