Pääkirjoitus: Kun haamuaikaa ei saa varattua

0

Kuinka paljon hermoja tarvitaan, jotta saa maksettua yhden teinin ajokorttilupamaksun ?

En tiedä. Ainakin minulla oli niitä liian vähän.

Autokoulun mukaan ajokorttilupamaksun maksamiseksi varataan Ajovarman sivustolta viiden minuutin aika, jotta maksun saa suoritettua loppuun. Nyt jälkikäteen tiedän, että sivustoa ei ole tehty maksuja varten vaan ajanvaraukseen ja sinne on ylimääräisenä ynnätty mukaan mahdollisuus maksaa ajokorttilupamaksu. Päädyimme valikkolabyrinttiin, jossa ei ollut päätä eikä häntää. Kun lopulta käsitin, että minun on varattava pelkkä haamuaika, Kaarinan toimipisteestä ei löytynytkään viikkoihin sopivia aikoja. Siis mitä? Olimmeko sittenkin väärässä valikossa ja varaamassa ihan oikeaa aikaa paikan päältä? Aloitimme alusta, kävimme linkkejä ja osastoja läpi, ja kun yritimme varata aikaa, mukana tuli aina ohjeluettelot siitä, miten paikan päällä pitää toimia ja mitä pitää olla fyysisesti mukana.

Lopulta varasin ajan Turusta ja toivoin parasta. Pääsimme läpi ja saimme 35 euroa maksettua. Aikaa yhden maksun ”kätevään” maksamiseen oli mennyt tunti.

Jos sama pitäisi tehdä uudestaan, maksamiseen menisi tuskin paria minuuttia. Vastaavia esimerkkejä löytyy sekä todellisesta että tietokonemaailmasta: sudenkuopat ja epäloogisuudet oppii kokemuksen myötä nopeasti ylittämään eikä niitä pian enää edes huomaa, mutta samalla suljetaan ovia visusti niiltä, joilla on valmiiksi vaikeaa, ja saadaan ihmiset tuntemaan itsensä tyhmiksi ja avuttomiksi.

Totta puhuen meillä meni aikaa myös siihen, että en saanut tallennettua Ajovarman kuittia. Olin vieraalla koneella, ja kesti tovi, ennen kuin käsitin, että pdf:ksi tallentaminen löytyy tulostimien valikosta. Kas kun en heti hoksannut.

Maria Kesti