Parempaa liityntäpysäköintiä ja talvipyöräilyä – Parin vuoden sisällä 13 000 uutta asuntoa Turun seudulle?

0
Valtiolta on saatavissa rahoja talvipyöräilyn mahdollistamiseen. Kuva keväältä Piispanristiltä Uudenmaantien varrelta, jossa valmistui hanke pyöräilyn parantamiseksi.

Turun kaupunkiseudulla on hiottu lopulliseen kuosiinsa maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus (MAL). Sopimuksessa lyödään kuntien ja valtion kesken lukkoon, miten Turun seutua kehitetään vuosina 2020–2023, sekä esitellään tavoitteita vuoteen 2031 asti.

Sopimus säätelee esimerkiksi sitä, paljonko seudulla tulee rakentaa vuokra-asuntoja ja miten tie- ja liikenneratkaisuilla tuetaan joukkoliikennettä ja pyöräilyä. MAL-hankkeisiin saa valtion rahoitusta.

Neuvottelutulos Turun kaupunkiseudun ja valtion kesken saavutettiin toukokuun lopussa, ja lopullinen sopimus on lähetetty kunnille vielä hyväksyttäväksi. Kaarinan kaupunginhallitus hyväksyi sen äänestyksittä, ja lopullisen sanan Kaarinan kannasta antaa vielä valtuusto.

Fölin reitit uusiksi


MAL-sopimuksella henkilöautojen suhteellista määrää liikenteessä aiotaan laskea merkittävästi Kaarinassakin. Käytännön toimina esimerkiksi talvipyöräilyn ja pyörien pysäköimisen edellytyksiä parannetaan seudulla entisestään. Jalankulku- ja pyöräilymääriä seurataan sähköisesti.

Samoin Fölin reittejä ja vuorovälejä uusitaan. Fölidatan avulla selvitetään, missä joukkoliikennettä voitaisiin sujuvoittaa. Valtiolta voi myös hakea rahaa sähköisen tai muuten puhtaan käyttövoiman joukkoliikennekalustoon sekä joukkoliikennepalvelujen digitalisoimiseen.

Liityntäpysäköintiä kehitetään. Liikenteen automatisoimiselle laaditaan tietopohjaa, kuten karttoja, joita navigoivat laitteet pystyvät lukemaan.

Kunnat ryhtyvät myös Turun vetovastuulla kehittämään reaaliaikaista alustaa, johon tulee tietoja ruuhkista, onnettomuuksista ja tietöistä. Pysäköinnin digitaalisia palveluita lisätään, jotta pysäköintipaikkaa etsiessä ei tarvitsisi ajella korttelirallia.

Kunnat selvittävät myös mahdollisuutta hoitaa osa lähisaariston ja Aurajoen joukkoliikenteestä vesiteitse.

Lisää edullisia asuntoja


Asunnottomien määrä yritetään puolittaa vuoden 2022 loppuun mennessä.

Seudulle havitellaan vuoteen 2031 mennessä 40 000 uutta asuntoa, joista 13 000 vuoteen 2023 mennessä. Kohtuuhintaisten ARA-asuntojen osuutta aiotaan kasvattaa.

Valtio osoittaa puurunkoisiin kerrostaloihin käynnistysavustusta 20% enemmän kuin muihin.

MAL-sopimuksessa sovitaan myös, että valtio ja kunnat jatkavat Turun ja Helsingin välisen nopean ratayhteyden eli Tunnin junan suunnittelua. Käynnistetään Kupittaa–Turku-kaksoisraiteen muutostyöt.

Mukana MAL-sopimuksessa ovat Kaarinan ja Turun lisäksi Aura, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Raisio, Rusko ja Sauvo.