Puolet suomalaisista menehtyy sydäntauteihin – Kaarina-Piikkiön sydänyhdistyksen kerho alkaa sydänluennoilla

0
Sydänyhdistyksen kerho kokoontuu kerran kuukaudessa, ja jokaisen kerran toiminnasta vastaa kaksi yhdistyksen jäsentä. Ensimmäisellä kerralla mukana ovat Anneli Suutari ja Heimo Puustinen.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat suomalaisten yleisin kuolinsyy. Niihin on menehtynyt noin 44 prosenttia suomalaisista vainajista.

– Vaikka syövistä puhutaan enemmän, niihin kuolee 20 prosenttia suomalaisista, sisätautilääkäri Hanna Järvinen kertoo.

Sydän- ja verisuonisairaudet koskettavat lähes jokaista suomalaista joko itsensä tai läheisensä kautta jossain vaiheessa elämää. Sydänasioihin olisi siis hyvä kiinnittää huomiota vaikka ei vielä sydän- ja verisuonisairauksia olisikaan. Niiden ennaltaehkäisy on tärkeää.

Kaarina-Piikkiön sydänyhdistys aloittaa elokuun puolivälissä kaikille avoimen kerran kuukaudessa kokoontuvan kerhotoiminnan, joka alkaa sydänaiheisilla luennoilla. Ensimmäisen luennon pitää Hanna Järvinen.

– Luennon aiheena on sydämen rakenne ja se, miten sydän toimii. Käyn läpi sydämen osia ja niiden yleisimpiä sairauksia, Järvinen kertoo.

Vääriä uskomuksia liikkeellä

Kaarina-Piikkiön sydänyhdistyksen puheenjohtaja Anneli Suutari (vihr.) kertoo, että sydänluennot on hyvä aloittaa perustiedolla sydämen toiminnasta.

– Koulussa saadut tiedot voivat olla monelle jo unohduksissa, ja sydämen toimintaan liittyy myös paljon vääriä uskomuksia, hän sanoo.

Yksi virheellinen uskomus on se, ettei sydänsairautta poteva saisi harrastaa liikuntaa.

– Vaikka liikkuminen on silloin jopa entistä tärkeämpää, Suutari muistuttaa.

Elintavat periytyvät

Järvinen kertoo, että kun ennen sydänsairauksia pidettiin lähinnä 50-vuotiaiden miesten sairauksina. Nykyisin sydän- ja verisuonisairauksia on kaikenikäisillä, sekä miehillä että naisilla – ja jopa lapsilla.

– Nuorin sydäninfarktin saanut, jonka olen nähnyt, oli seitsemänvuotias, Järvinen sanoo.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat usein perinnöllisiä, mutta niihin vaikuttavat myös elintavat.

– Ja myös elintavat ja ruokailutottumukset usein periytyvät, Järvinen toteaa.

Vertaistukea

Sydänyhdistyksen kerho kokoontuu kerran kuukaudessa, ja jokaisen kerran toiminnasta vastaa kaksi yhdistyksen jäsentä. Ensimmäisellä kerralla mukana on Anneli Suutarin lisäksi vertaistukihenkilö Heimo Puustinen .

Suutari ja Puustinen muistuttavat, että sydänsairauksien kanssa taistelevien on hyvä muistaa fyysisen hyvinvoinnin lisäksi pitää huolta henkisestä hyvinvoinnista. Myös vertaistuki on tällöin tärkeää.

Ensimmäinen luento järjestetään 18.8. kello 16.30 Kaarina-talon kokoustila Piikkiönlahdessa. Sydämen toiminnasta luennoi sisätautilääkäri Hanna Järvinen.

Pidä sydämestä huolta

  • Vältä huonoja rasvoja, suosi hyviä.
  • Liikunta on tärkeää kaikille.
  • Vähennä suolan käyttöä.
  • Vältä stressiä ja mene metsään.
  • Älä tupakoi tai käytä muita nikotiinivalmisteita.
  • Tee pieniä päätöksiä päivässä. Yhdenkin savukkeen tumppaaminen tai pienikin metsälenkki riittää.
  • Neuvot antoi sisätautilääkäri Hanna Järvinen.