Runot siirtyivät myöhempään suveen – Aleksis Kiveä, Kanteletarta ja sadan vuoden takaista pandemiaa Kaarina-Teatterissa

0
Kaarina-Teatterin tapahtumassa esiintymässä ovat Tauno Kivikankare, Jarmo Kujala, Tarja Westman-Linhala, Fiona Syrén, Niina Laine, Elina Toivanen, Simo Martin, Pirjo-Riitta Pentti, Kai Lehtinen ja Sirpa Koivisto. Kuvasta puuttuu Eero Liimatainen.

Kaarina-Teatterilla on perinteisesti järjestetty Runon ja suven päivänä heinäkuun alussa runo- ja musiikkipainotteinen tapahtuma. Koronatilanteen vuoksi tänä vuonna tapahtuma järjestetään poikkeuksellisesti vasta elokuussa.

Yleensä tapahtumalla on ollut jokin teema. Viime vuonna teemana oli Eino Leino . Tänä vuonna Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -teoksen julkaisusta tulee kuluneeksi 150 vuotta, minkä kunniaksi tapahtumassa kuullaan runoja tuosta kirjasta. Myös Kanteletar juhlii 180-vuotista taivaltaan, joten kalevalaisia runoja kuullaan.

– Olen valikoinut mukaan myös suomalaisia nuorena kuolleita runoilijoita, jollainen Aleksis Kivikin oli. Runoja on muun muassa Saima Harmajalta ja Katri Valalta . He molemmat sairastivat keuhkotautia, mikä oli aikansa pandemia. Tässä taas on yhtymäkohta tähän kevääseen ja koronapandemiaan, Jarmo Kujala sanoo.

Tapahtuma kantaa nimeä Sydämeni laulu, mikä on alun perin Seitsemässä veljeksessä julkaistu laulu.

Katsomo aiemmin täynnä

Tapahtuma järjestetään Kaarina-Teatterin pihapiirissä, jos sää sallii. Muutoin siirrytään sisätiloihin. Kujala kertoo, että ulos mahtuu parisataa ihmisistä, sisälle runsaat sata.

Aiempina vuosina tapahtuma on ollut suosittu ja katsomo on ollut täynnä.

– Tänä vuonna olemme laittaneet kiinteän katsomon sivuille siirreltäviä tuoleja. Jos haluaa pitää turvaväliä, pääsee halutessaan vähän kauemmas, Kujala sanoo.

”Älä väritä”

Tapahtumassa kuullaan runonlausuntaa useilta Kaarina-Teatterista tutuilta näyttelijöiltä. Moni on ollut mukana useana vuonna, jotkut taas ensimmäistä kertaa.

– Tämä on ollut minulle ihan kesäperinne, ja olen ollut mukana lausumassa monena vuonna, Fiona Syrén sanoo.

Niina Laine puolestaan pääsee nyt mukaan muuttuneen ajankohdan vuoksi.

– Yleensä tapahtuma on ollut Ruisrockin kanssa yhtä aikaa. Olen ollut mukana vain kerran aiemmin, hän kertoo.

Tarja Westman-Linhala taas on mukana ensimmäistä kertaa, vaikka näyttelijänä onkin jo konkari.

– Lausuminen eroaa kyllä näyttelemisestä jonkin verran. Jarmo sanoikin minulle, että ”älä väritä”, mitä taas näytellessä voin tehdä, hän naurahtaa.

Runonlausujat saavat päälleen roolivaatteet, pääasiassa 1930–40-lukujen aikakauden asut. Runonlausunnan lisäksi runsaan tunnin mittaisessa tilaisuudessa kuullaan musiikkiesityksiä.

Sydämeni laulu Kaarina-Teatterissa 23.8. kello 17. Vapaa pääsy.