Aura Rantamäen kolumni: Koulun aiheuttama stressi ja ahdistus

0

Kaikkien varmasti odottama uusi kouluvuosi on alkanut. Se tuo heti mukanaan paljon hommaa ja tekemistä ja tämän kanssa stressiä siitä, että kerkeääkö tehdä kaikkea, mitä pitää, ja saako ne tehtyä niin, että niistä tulisikin ihan kiitettävä arvosana tai palaute.

Heti ensimmäisenä kouluun päästyäni asiat alkoivat vyöryä päälle, kuten aina. Kirjoitelmia, projekteja ja läksyjä riittää ihan riittävästi eikä aikaa tai motivaatiota tunnu riittävän tarpeeksi. Asiat vain kasaantuvat ennen kuin huomaankaan.

Asioiden kasaantumisen mukana tulee usein ahdistusta siitä, kerkeääkö tekemään asioita ennen kuin aika loppuu. Stressi alkaa kerääntyä, kun tajuaa, ettei aikaa ole, eikä ole varma, miten suoriutuu.

Itse olen suoriutunut asenteella, että kyllä tämä tästä, että ei tällä enää ensi kuussa ole väliä. Sitten saan juuri ja juuri hoidettua homman viimeisenä yönä. Pitäisi varmaan lopettaa tämä ja hoitaa asiat ajallaan.

Miten siis pääsen eroon hoitamattomien asioiden aiheuttamasta ahdistuksesta? Yleensä pääsen siitä ihan vaan yksinkertaisesti hoitamalla asiat pois alta. Kirjoitan paperille, mitä kaikkea pitää tehdä, niin oikeasti tajuaa, kuinka paljon tekemistä on.

Joskus asioiden aloittaminen ja niiden valmiiksi saaminen voi olla todella vaikeaa. Itse koetan vain pakottaa itseni tekemään nämä asiat, tai sitten nopeasti lähestyvä aikaraja pakottaa minut siihen.

Saan aloitettua hommat ensiksi tekemällä hyvän työskentelytilan, joka yleensä päätyy olemaan oma sänkyni. Hankin hiukan pientä syötävää ja koetan tehdä pienen suunnitelman paperille. Esimerkiksi jos luen kokeisiin, teen listan, johon kirjoitan aikataulun, kuinka paljon käytän opiskeluun, kuinka pitkät tauot ja kuinka monta niitä on. Siitä ne hommat sitten alkavat lähteä pikkuhiljaa eteenpäin. Ennen kuin huomaankaan olen tehnyt asiat, ja alan miettiä, miksi ihmeessä en tehnyt tätä aikaisemmin.

Silti tämä toistuu joka ikinen kerta. Loppujen lopuksi olen saanut tehtyä kaiken ja pääsen hetkeksi eroon hommista, ennen kuin uudet alkavat kasaantua.

Aura Rantamäki

Yhdeksäsluokkalainen Valkeavuoresta