Johanna Saarisen kolumni: Yhden yrittäjän koronatarina

0

Perjantai 13. päivä maaliskuuta 2020. Voisin sanoa, että tästä se alkoi. Loppukuun liikevaihto: miinus 90%. Seuraavat kuukaudet: miinus 50%.

Henkilökunnan kanssa istutaan kahvipöydän ääressä ja keskustellaan sekä maailmantilanteesta että meidän yrityksemme työmäärästä. Moni sanoo, että anna lomautuslappu, haluamme, että syksyllä on vielä työpaikka.

Me kaikki, työntekijät ja yrittäjät, puhallamme yhteen hiileen ja sovimme paikallisesti toimenpiteistä meidän yrityksessä. Huhtikuussa pidetään tuntipankkiin kertyneet tunnit ja tulevan kesän lomaltapaluurahoja vapaana.

Toukokuussa alkavat lomautukset, ensimmäiset 15 vuoden yrittäjähistoriani aikana. Osa-aikalomautukset jatkuvat kesänkin jälkeen. Ei tunnu hyvältä, mutta työpaikat on säilytettävä. Ne säilyvät vain, jos saadaan nopeasti tasapainotettua yrityksen tulot ja menot eli kiinteät kulut sakkaavien tulojen tasolle.

Kesäkuussa alkaa hakemusrumba: Business Finland, kustannustuki… Yritän parhaani mukaan levittää tietoa ja auttaa yrittäjäystäviä hakemusten täyttämisessä. Sydäntä särkee tuttujen yritysten lopettamispäätökset ja konkurssi-ilmoitukset. Joillakin liikevaihto on pyöreä nolla.

Miten voimme auttaa? Puhalletaan yhteen hiileen ja kulutetaan rahamme paikallisesti. Käytä ja osta kaarinalaista sekä lähikuntien tuotteita ja palveluja.

Ilokseni voin kertoa, että meidän yrityksessämme on saatu tasapainotettua tilanne ja olemme olleetkin koko ajan auki normaalisti. Mikä pelasti meidän yrityksemme? Hyvin hoidettu yritys, menestyneet aikaisemmat vuodet, asiakkaiden jakaantuminen eri aloille ja sektoreille, nopea reagointi, ymmärtävä ja joustava henkilöstö.

Olen iloinen henkilökunnastani, asiakkaistamme, töistä, uusista opituista asioista – kuten digiharppauksesta ja yrityksemme uusista liiketoiminta-alueista – arvojärjestyksen muuttumisesta, ihmisistä, arjesta. Nautin taas pienistä asioista. Luotan tulevaan. Kaikki järjestyy. Tehdään yhdessä töitä sen eteen.

Johanna Saarinen

Yrittäjä painotalo Painolassa, Kaarinan Piispanristillä

Kaarinan positiivisin yrittäjä vm 2015