Juhani Rantasen kolumni: Monien mahdollisuuksien lähiliikuntapaikka tulee Kesämäkeen

0

Olen innolla ja tyytyväisyydellä seurannut Kesämäen vanhan hiekkakentän remonttia uudeksi lähiliikuntapaikaksi. Suunnitelmissa on muun muassa keinonurmikenttää, beach volley -kenttää, pulkkamäkeä ja ulkokuntoilulaitteita. On järkevää strategiaa kaupungilta, että tällaisia ulkoilmaolohuoneita rakennetaan eri puolille Kaarinaa.

Kuntalaisten hyvinvointia rakennetaan osin liikunnalla, ja on hienoa, että suunnitelmissa huomioidaan kaikenikäiset kuntalaiset lapsista senioreihin.

Mitä kaikkea tämä voikaan tuoda tullessaan? Itselläni on muistot 2000-luvun alusta, kun lapset pelasivat nappulaliigassa jalkapalloa kyläjoukkueissa. Tuli Kaarina tutuksi, kun pelireissut veivät joukkueen ja vanhemmat aina uusille kaupunginosien hiekkakentille. Enpä muuten olisi tuoreena kaarinalaisena perheenisänä varmaankaan tutustunut näihin paikkoihin ja uusiin ihmisiin. Oli paljon yleisöä, sellaisiakin, jotka eivät olleet nappuloiden vanhempia. Kotipelit toivat tullessaan yhdessä tekemisen meininkiä: yhteisöllisyyttä ja ystäviä. On houkuttelevaa ajatella, että tällaiset hetket voisivat taas toteutua, kun tällaisia paikkoja rakennetaan eri puolille Kaarinaa.

Lähiliikuntapaikkoja tarvitaan, ja ne mahdollistavat paljon muutakin kuin liikuntaa. Siellä voidaan pitää vaikka yhdistysten ja seurojen erilaisia tapahtumia ja kokoontumisia, jotka samalla tekevät paikkaa tunnetuksi. Parhaimmillaan tämä helpottaa pelokkaan ja aran kuntalaisen osallistumista ja tekemisen löytämistä. Kaikille avoimella kohtaamispaikalla voidaan vähentää yksinäisyyttä ja helpottaa ystävyyssuhteiden solmimista kaikenikäisten välillä.

Liikunnan ja ulkoilun merkitys kasvaa koko ajan lasten ja aikuisten keskuudessa, mutta kaikki eivät halua kilpaurheilla tai aktiivisesti harrastaa. Uusi lähiliikuntapaikka voi tuoda tullessaan juuri sitä höntsäilyä, jota moni lapsi ja aikuinen kaipaa.

On paikan valmistuttua kesämäkeläisten, hulkkiolaisten, voivalalaisten ja rauhanlinnalaisten omissa käsissä, miten saadaan futis- ja lenttisporukkoja kasaan, miten seniorit lähtevät pelaamaan bocciaa ja miten kaikenikäiset aktivoituvat porukalla jumppaamaan. Etenkin jos korona-aika jatkuu, ulkona liikkumisen ja ulkoilun merkitys kasvaa entisestään. Annetaan me aikuiset esimerkkiä lapsillemme siitä, miten liikunta ei aseta ikärajoja ja miten mukana voi olla omana itsenään. Yhdessäolo on tärkeintä!

Juhani Rantanen

MLL:n Varsinais-Suomen piirin kehittämispäällikkö ja Kaarinan kaupunginvaltuutettu (kok.)