KaaPon pallo on nyt Harri Laaksosella

0
Vuonna 1976 syntynyt Harri Laaksonen aloitti tänä syksynä KaaPon toiminnanjohtajana. Hänellä on parisenkymmentä valmentajavuotta takanaan. Tällä hetkellä hän valmentaa KaaPossa 7-vuotiaita poikia sekä 10–13-vuotiaita tyttöjä.

Kaarinan Pojissa on pelattu jalkapalloa ilman toiminnanjohtajaa vuodesta 2018. Pitkään KaaPon toiminnanjohtajana työskennellyt Kim Ekroos siirtyi Vantaan Jalkapalloseuran toiminnanjohtajaksi. Samoihin aikoihin KaaPon toimintamallia muutettiin, yhä useampi valmentaja sai KaaPosta itselleen työpaikan ja toiminnanjohtajan tehtäviä pilkottiin valmentajille sekä KaaPon johtokunnalle.

Koordinoijalle on kuitenkin jäänyt tarvetta. KaaPon toiminnanjohtajana aloittikin tänä syksynä Harri Laaksonen . Hän on viimein KaaPon leivissä täysipäiväisesti: työajasta 40% on jyvitetty toiminnanjohtajan pestiin, 60% valmentamiseen.

Harri Laaksonen, mistä kaapomaisesta aiot toiminnanjohtajana pitää tiukimmin kiinni?

– Siitä, että kaapolaisuus on kaarinalaisuutta. Seura on yhteisöllisyyttä koko Kaarinaan luova voima.

Meillä on sekä kilpaurheilua että esimerkiksi easy- ja kävelyfutista liikuntarajoitteisille ja iäkkäille. Olemme kaikkien ikäluokkien seura.

Mitä aiot muuttaa?

– Aion jalkauttaa yhä vahvemmin KaaPon visioita, jotka valittiin vuonna 2018. Teen KaaPon toimintaa entistäkin ammattimaisemmaksi. Esimerkiksi ilmoittautumisten tukkimiehen kirjanpitoa siirretään tietokoneohjelmille.

Vuonna 2018 uudesta toimintamallista heräsi isoja kiistoja, ja KaaPon ja KaaNan välit katkesivat. Mikä tilanne on nyt?

– Mielestäni valitsemamme malli on osoittautunut oikeaksi. Esimerkiksi pelaajamäärä on kasvanut räjähdysmäisesti. Joka vuosi myös esittelemme yleisötilaisuudessa, mihin eurot KaaPossa käytetään.

KaaPon ja KaaNan oli tarkoitus tehdä aktiivista yhteistyötä. Tätä ei ole nyt ollut.

Kestikö KaaPon budjetti koronan?

– Kyllä. Emme joutuneet tappiolle, vaikka paljon tuloja jäi keväällä saamatta. Siirsimme esimerkiksi Kaarina-turnauksen elokuuhun.

Mitä on vaikeinta opettaa jalkapallossa ensikertalaisille?

– Ryhmätaitoja ja ryhmässä käyttäytymistä. Lisäksi lasten yleisliikunnan määrä on vähentynyt ja perusliiketaitoja puuttuu.

Toisaalta osa on seurannut Youtubesta ja Tiktokista huippupelaajia. Pienetkin lapset kokeilevat kentällä todella vaikeita kuvioita – ja onnistuvat.

Mikä potkaisi alun perin sinut jalkapallon pariin?

– 6-vuotiaana Kesämäen kentältä se lähti! Ala-asteen opettajat kritisoivat, että minulle ei tuntunut muuta olevankaan olemassa kuin jalkapallo. Pelasin Kaarinan Nappuloiden paidoissa ja KaaPossa.

Parhaat muistosi jalkapallosta?

– Ne taitavat löytyä pelireissuista lapsena esimerkiksi Ruotsiin tai Kokkolaan. Samoihin fiiliksiin pääsee kyllä valmentajanakin.

Kommelluksia KaaPon parista?

– Niitä sattuu joka päivä. Esimerkiksi joku pelaaja on Porissa mutta kamppeet Kaarinassa.

KaaPon kausi päättyy lokakuussa. Mitä KaaPon tapahtumaa kaarinalaisten ei kannata tänä syksynä missata?

– Eskarifutistapahtumaa 20.9. kello 13–16. Täällä on noin sata lähikuntien 5–6-vuotiasta pelaamassa tiukkoja matseja. Kannattaa tulla tutustumaan silloin KaaPo-taloon ja juomaan kuppi kahvia.