Kaarinassa huijataan ihmisiltä rahaa kuurojen varjolla – Samaa valekeräystä jo vuosia Suomessa

0
Lukijan ottama kuva valekeräyskaavakkeesta heinäkuulta.

”Vetoomus kuurojen vaikeiden vammaisten lasten ja köyhien hyväksi, haluamme rakentaa kansallisen ja kansainvälisen keskuksen.”

Useissa kaarinalaisissa ruokakaupoissa tai niiden parkkialueilla on yritetty huijata rahaa hyväsydämisiltä ihmisiltä – ja usein tässä on myös onnistuttu.

Rahankerääjät ovat lähestyneet ihmisiä Kaarina-lehden tietojen mukaan toisinaan kohteliaasti ja hymyillen, toisinaan hyvinkin uhkaavasti ja pelottavasti. Esimerkiksi parkkipaikalla on tultu avaamaan autojen ovia. Moni rahankerääjä on vaikuttanut mykältä ja on vain elehtinyt.

Kyse on kuitenkin rahankeruuhuijauksesta, jota tehdään tällä hetkellä aktiivisesti ympäri Suomen ja Euroopan.

Huijaustapa ei ole uusi, vaan sitä on tehty Suomessa pitkään. Samasta laittomasta keräyksestä löytyy esimerkiksi eri lehtien uutisia verkosta läpi 2010-luvun. Keräyskaavakkeen teksti ja kuvat ovat olleet samoja tai lähes samoja.

Ensimmäiset huijausyritykset kuurojen ja vaikeavammaisten varjolla Kaarinassa tulivat Kaarina-lehden tietoon tämän vuoden heinäkuussa. Kerääjiä on näkynyt Kaarinassa nyt pitkin syksyä. Viime viikolla kerääjät aktivoituivat näkyvästi ja herättivät paljon huomiota myös sosiaalisessa mediassa.

Lukijat ovat kertoneet, että kun keräysluvasta on alkanut kysellä tarkemmin, kerääjät ovat lähteneet kiireellä autolla karkuun. Lisäksi täytettyjä nimikeräyspapereita on näkynyt roskakoreissa, kun kerääjät ovat kaikonneet.

Keräyslistojen perusteella ihmiset ovat lahjoittaneet huijareille suuriakin summia, viittäkymmentä ja sataa euroa.

Jos valekerääjiä näkyy yhä Kaarinassa, kannattaa soittaa hätänumeroon ja kertoa asiasta.

Oikea Kuurojen Liitto on jättänyt asiasta tutkintapyynnön poliisille elokuun lopussa. Ihmiset ovat lahjoittaneet rahaa siinä luulossa, että ovat lahjoittaneet rahaa Kuurojen Liitolle. Kuurojen Liitto on törmännyt vastaaviin huijauksiin aiemminkin, mutta tänä vuonna huijauskeräys on ollut tavallista yleisempää.

Rahaa ei kannata luovuttaa hyväntekeväisyyskeräykseen, jos pieniäkin epäilyksiä herää. Keräyskaavakkeesta kuluu käydä ilmi, mikä viranomaistaho on myöntänyt keräysluvan, keräyksen lupanumero, toimeenpanoalue, aika, toimeenpanija ja käyttötarkoitus.