Korona rohkaisi Nella Samua luopumaan liiketiloista: kampaamo kulkee nyt hänen takakontissaan

0
Kaikki työvälineet kulkevat liikkuvan parturi-kampaajan Nella Samun mukana. Asiakkaalta peritään kotikäynnistä hiustenleikkuun lisäksi kilometrikorvaus, mutta jos Samulla on monta asiakasta peräkkäin samoilla nurkilla, kilometrejä ei veloiteta. Ensimmäinen käynti on kilometrien osalta ilmainen.

– Asiakkaalta odotan vain kolmea asiaa: hän on paikalla sovittuna ajankohtana, hänen luotaan löytyy ruokapöydän tuoli tai vastaava sekä lattiaharja ja rikkalapio. Imurikin toki käy.

Näin kertoo liikkuva parturi-kampaaja Nella Samu . Usein asiakkaat nimittäin pahoittelevat, että voi kun minulla ei ole kampaa tai on vain nämä Fiskarsit.

– Minulla on kyllä ihan kaikki välineet mukanani kannettavasta pesupaikasta jatkojohtoon, Samu vakuuttaa.

Kaarinalaisella Nella Samulla oli viime kevääseen saakka oma kampaamo Paattisilla, mutta hän teki kotikäyntejä yksittäisten asiakkaiden luona. Välillä mielessä kävi ajatus liiketiloista luopumisesta, mutta yrittäjä pelkäsi, ettei suurin osa asiakkaista huolisi kampaajaa kotiinsa.

Sitten tuli korona, eivätkä ihmiset uskaltaneet enää käydä kampaajalla.

– 75 prosenttia asiakkaistani oli yli 70-vuotiaita. Maksoin kallista vuokraa liiketiloista, joissa ei käynyt kukaan. Se helpotti aika paljon päätöstä luopua tiloista.

Paras kampaus 50 vuoteen

Ensimmäisillä kerroilla asiakkaan kotiin meneminen jännitti, mutta nykyisin se tuntuu ihan normaalilta. Samu on huomannut, että moni asiakas on rennompi ja hyväntuulisempi kotioloissa kuin kampaamossa. Välillä häntä on odottanut asiakkaan luona jopa pullakahvit.

Uuden asiakkaan luokse mennessä ei ikinä tiedä, mitä oven takana odottaa. Nuoruudessaan Samu työskenteli vartijana ja kokee, että niistä opeista on hyötyä ihmisiä kohdatessa. Esimerkiksi muistisairaat ihmiset saattavat joskus käyttäytyä aggressiivisesti. Niissä tilanteissä on tärkeintä, ettei provosoidu.

– Yhden kerran olen joutunut soittamaan ambulanssin, kun asiakas tuupertui kesken hiustenleikkuun. Ensihoitajat kävivät tarkistamassa tilanteen ja ottivat sydänfilmiä. Sen jälkeen päästiin leikkaamaan hiukset loppuun.

Iäkkäät asiakkaat ovat yleensä todella kiitollisia, kun kampaaja laittaa tukan kauniisti.

– Kerran eräs nainen juoksi perääni ja kertoi, että hän on ollut miehensä kanssa 50 vuotta naimisissa eikä mies ole kertaakaan kehunut hänen hiuksiaan, mutta nyt kehui. Siitä tuli kampaajallekin aika hyvä mieli, Samu nauraa.

Unelmana Tukkapoli

Samu aikoo jatkaa liikkuvana parturi-kampaajana sittenkin, kun koronasta on selvitty. Asiakasmääriin liiketiloista luopuminen ei ole vaikuttanut. Itse hän huomaa olevansa pirteämpi, kun paikka vaihtuu monta kertaa työpäivän aikana.

– Välillä olen mennyt lounaalle Hovirinnan rantaan, istunut varpaat hiekassa ja nauttinut auringosta. Toisina päivinä olen ajanut kotiin asiakkaiden välissä ja nukkunut päiväunet.

Liikkuva parturi-kampaaja haaveilee siitä, että hänellä olisi jonakin päivänä varaa ostaa vanha ambulanssi ja kunnostaa siitä liikkuva kampaamo. Nimikin on jo valmiina: Tukkapoli.