Kouluruokailusta ylijäävää ruokaa saa taas hakea – Hovirinnan ruokaa jaetaan Puntarissa

0
Kuva Kaarinan koulujen ylimääräruuan jaosta viime syksyltä.

Kaarinassa jaetaan taas ilmaiseksi kouluruokailusta ylijäävää ruokaa. Keväällä koronan takia keskeytetty ruokajako käynnistyi tällä viikolla uudelleen.

Ruokaa jaetaan tuttuun tapaan joka arkipäivä puoliltapäivin Kaarinan lukiolla, Piikkiön yhtenäiskoulussa sekä Littoisissa Kotimäen ja Ristikallion kouluissa.

Muutoksena kevääseen Hovirinnan kouluruuan jakopiste on siirtynyt koulun rakennustöiden vuoksi Kaarinan keskustaan kansalaistoiminnan keskus Puntarin aulaan. Kouluruuan jakelu järjestetään yhteistyössä SPR:n Kaarinan-Piikkiön osaston ja Kaarinan kaupungin kanssa.

– Olin itse aluksi epävarma, mitäköhän tästä tulee, koska ulkopuolisia ei saa päästää tartuntariskin takia koulun tiloihin. Vastaanotto kouluilla on ollut kuitenkin todella positiivista ja siellä on tehty paljon töitä sen eteen, että ruokajako pystytään järjestämään turvallisesti, SPR:n Kaarinan-Piikkiön osaston puheenjohtaja Marja-Helena Salmio iloitsee.

Tartuntojen ehkäisemiseksi sisälle otetaan vain yksi ruuanhakija kerrallaan ja vapaaehtoiset jakajat käyttävät kasvomaskeja ja suojavisiirejä. Turvallisuussyistä kaiken ruuan täytyy olla koskematonta, eikä puoliksi syötyjä vuokia jaeta.

– Vähän jännittää, miten paljon ruokaa jää jaettavaksi. Viime vuonna taisi olla seitsemän sellaista päivää, jolloin ei ollut mitään jaettavaa. Ne olivat Piikkiössä, Salmio muistelee.

Kouluilta ylijäävää ruokaa kävi viime vuonna hakemassa päivittäin noin 30–40 ihmistä.

Ylijäämäruoalla on paitsi taloudellinen, myös sosiaalinen merkitys.

– Sen huomaa siitä, että osa ihmisistä on tullut paikan päälle juttelemaan jopa tuntia ennen ruokajaon alkamista. Olen miettinyt, että kun kerran korona ei ole katoamassa mihinkään, meidän on vain opeteltava elämään sen kanssa, Salmio toteaa.