Kuusistolainen poikamies lahjoitti omaisuutensa vapaaehtoisille meripelastajille

0
Turun Meripelastusyhdistys peri muun muassa Kuusiston Empossa sijaitsevan Matti Niemisen kotitalon.

Kevättalvella Turun Meripelastusyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Laurila oli varsin kummallisessa tilanteessa. Hän piti muistotilaisuudessa puheen miehestä, jonka oli tavannut vain kerran.

Vainaja oli Kuusiston Empossa asunut Matti Nieminen , joka testamenttasi koko omaisuutensa vapaaehtoisen meripelastuksen hyväksi.

Lahjoitus ei tullut täysin yllätyksenä, sillä tammikuussa menehtynyt Nieminen otti Laurilaan yhteyttä muutama vuosi sitten ja kertoi testamentistaan. Laurila kävi tapaamassa Niemistä tämän kotona Kuusistossa. Tällöin miehet sopivat, että Turun Meripelastusyhdistys huolehtii hautajaisjärjestelyistä Niemisen poismentyä.

Vasta jälkeenpäin selvisi, että Niemisen omaisuuden arvo on noin 320 000 euroa. Kyse on Turun Meripelastusyhdistyksen historian suurimmasta lahjoituksesta.

– Kesän mittaan on alkanut kaduttaa, etten ehtinyt tutustua häneen paremmin. Onneksi muistotilaisuudessa Paimiossa oli paikalla Matin serkku ja naapureita, jotka osasivat kertoa hänen elämästään. Toivon, että Matin jäämistöistä löytyisi vanhoja valokuvia tai kirjeitä, jotka toisivat syvyyttä siihen, millainen mies hän oli.

Itseoppinut veneenrakentajaSe tiedetään, että vuonna 1938 syntynyt Nieminen oli vanhempiensa ainoa lapsi ja eli koko elämänsä poikamiehenä. Muutamaa serkkua lukuun ottamatta hänellä ei Laurilan mukaan ollut elossa olevia sukulaisia.

Kuten lahjoituksesta voi päätellä, meri oli Niemiselle tärkeä. Nuoruudessaan hän työskenteli muun muassa rahtilaivoilla ja oli myös itseoppinut veneenrakentaja. Kuusistolaisen omakotitalon pihalla seisova seitsemänmetrinen moottorivene on Niemisen itse rakentama.

– Hän rakensi itselleen useita puuveneitä omakotitalonsa autotallissa. Tarinan mukaan autotallin oviaukkoa piti leventää hänen rakentaessaan aina vain suurempia veneitä, Laurila kertoo.

Miksi Nieminen sitten päätti lahjoittaa omaisuutensa meripelastusyhdistykselle? Jäsenrekisterin mukaan Nieminen ei ole koskaan ollut yhdistyksen jäsen eikä hän tiettävästi ole koskaan tarvinnut meripelastajien apua.

– Hän katsoi, että vapaaehtoiset meripelastajat tekevät tärkeää työtä, Laurila kertoo.

Yhdistyksen ensisijaisena tehtävänä on ihmishenkien pelastaminen merellä. Toimintaan kuuluu myös merellä liikkujien kaikenlainen avustaminen vaara- ja ongelmatilanteissa.

Rahat uuteen tukikohtaanLahjoitus mahdollistaa Turun Meripelastusyhdistykselle uuden tukikohdan hankkimisen. Nykyisessä Pitkäkarin saaritukikohdassaan yhdistys on vuokralaisena. Pitkäkarin tilat eivät Laurilan mukaan enää täysin vastaa yhdistyksen tarpeita.

– Nykyiset tilat muistuttavat enemmän kesämökkiä kuin pelastusasemaa. Esimerkiksi varusteiden kuivattaminen ja huoltaminen on nykyisissä tiloissa hankalaa. Huoltokäyntien kannalta olisi helpompaa, jos uusi tukikohta sijaitsisi autotien päässä, eikä saaressa.

Yhdistys kartoittaa parhaillaan sopivia tontteja uudelle tukikohdalle. Ihanteellinen sijainti olisi Laurilan mukaan Airiston eteläpäässä. Vapaaehtoiset meripelastajat päivystävät tukikohdassa viikonloppuisin sekä vilkkaimpaan loma-aikaan vuorokauden ympäri.

Vaikka Matti Nieminen ei rakenna enää veneitä Kuusistossa, varmaa on, että vapaaehtoisten meripelastajien keskuudessa hänet muistetaan.

– Itse puhun uudesta tukikohdasta Matin tupana. Onko se lopullinen nimi, se jää nähtäväksi, mutta jollakin tavalla hänen muistonsa tulee siellä näkymään, Laurila lupaa.